latinica  ћирилица
10/04/2024 |  19:43 ⇒ 15/04/2024 | 13:01 | Autor: RTRS

Dodik sa predstavnicima srpske dijaspore u Francuskoj; Ne zaboravite svoje korijene i rodni kraj (VIDEO/FOTO)

Važno je da niste odustali od sebe i svog identiteta. Važno je da ostanemo privrženi vjeri, pismu, jeziku i krsnoj slavi, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tokom radne posjete francuskoj prestonici prisustvovao okruglom stolu predstavnika srpske dijaspore.
Milorad Dodik u Parizu - Foto: RTRS
Milorad Dodik u ParizuFoto: RTRS

- Srbi su narod koji je uvijek stajao ispred velikih. Stali smo ispred Otomanske imperije, ispred Austrougarske, Hitlera i NATO. Srpski narod je stradalnički narod - rekao je Dodik.

Istakao je da su Srbi uvijek druge oslobađali dajući najveću žrtvu za to.

- Ostanite dosljedni pripadnici srpske zajednice. Nemojte zaboraviti svoje korijene i rodni kraj. Doći će istorijski trenutak kada će se Srpska i Srbija ujediniti - rekao je Dodik.

Skupu kojem su prisustvali ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ambasadorka BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić, počeo je intoniranjem himne Republike Srpske "Moja Republika".

Predsjednik Milorad Dodik ranije danas prenio je francuskim senatorima u Parizu da Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

O povezanosti francuske države i naroda sa Srbima, svjedoči spomenik posvećen kraljevima Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru Ujedinitelju, na koji je predsjednik Srpske položio vijence. Sa ovog mjesta, podsjetio je Dodik na nemjerljivu žrtvu i doprinos srpskog naroda na putu ka slobodi tokom Prvog svjetskog rata. Iako su raniji odnosi sa Francuskom izbledjeli, ovo je, kaže, prilika i da se njihovi politički rukovodioci podsjete na zajedničke slavne dane, ali i ulogu ove države kada je riječ o primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.