latinica  ћирилица
10/04/2024 |  19:57 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Stevandić posjetio Nagrade i Visuć grad kod Drvara

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić posjetio je danas selo Nagrađe kod Drvara, gdje je u toku izgradnja Hrama Svetih apostola Petra i Pavla i gdje se nalazi srednjovjekovni dvorac Visuć grad.
Nenad Stevandić u posjeti drvarskim selima - Foto: SRNA
Nenad Stevandić u posjeti drvarskim selimaFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja "Nagrađe Crna Kraljica" iz Drvara Časlav Šobot rekao je Srni da je Stevandić obišao temelje pravoslavne bogomolje za koju se pretpostavlja da je bila najstarija u BiH i srednjovjekovni dvorac Visuć grad.

- Od Narodne skupštine Republike Srpske stigla nam je pomoć za radove na izgradnji Hrama, a današnja posjeta Stevandića dokaz je da je Nagrađe sveto mjesto, a naši mještani čestiti i pošteni domaćini - istakao je Šobot.

On je zahvalio Stevandiću i izrazio nadu da će Narodna skupština Republike Srpske nastaviti da pomaže Nagrađu, malom selu u kojem sloga i ljubav grade hram.

Izgradnja Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Nagrađu kod Drvara počela je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija u julu 2022. godine.

Mještani čija se imanja i kuće nalaze u blizini Visuć grada pričaju da je, bježeći od Turaka, u to dobro skriveno mjesto kod današnjeg Drvara došao kralj Stefan Tomašević sa suprugom Јelenom i njihovim sinom Lazarom.

Prema jednoj od priča o toj kraljevskoj porodici, u bunaru, negdje oko Visuć grada, zakopano je i blago porodice Tomašević.