latinica  ћирилица
10/04/2024 |  21:21 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

Svečano otvorena manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića"

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića", koja se ove godine održava 25. put, počela je večeras koncertom simfonijskog orkestra i hora studenata Akademije umjetnosti u Banskom dvoru u Banjaluci.
Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" - Foto: SRNA
Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića"Foto: SRNA

Manifestaciju je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, koja je istakla da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u oblasti muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj.

- Noseći ime Vlade Miloševića, našeg čuvenog velikana, etnomuzikologa, kompozitora i pedagoga, ova manifestacija, baštineći njegovo kulturno nasljeđe, pomjera granice čuvajući naše nematerijalno kulturno nasljeđe od zaborava, ali istovremeno mu daje na važnosti, vrijednosti i značaju - rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da je upravo iz tog razloga ova manifestacija posebna i po svom edukativnom karakteru i uživa snažnu podršku Ministartva prosvjete i kulture.

- Našim mladim stvaraocima pružena je prilika da pokažu sve ono što znaju i sve ono što Republika Srpka nudi i daje kada je u pitanju muzička umjetnost - rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" prepoznatljiva na kulturnoj mapi Republike Srpske kao nešto što nudi bogat umjetnički program i gdje svi koji vole muziku i umjetnost imaju priliku da uživaju.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je rekao da je Vlado Milošević savršen spoj raskošnog talenta i svjesnosti šta znači sačuvati glas svog naroda.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" do 20. aprila okupiće eminentne regionalne i domaće predavače i soliste - pjevače i instrumentaliste.

Biser manifestacije predstavlja međunarodni naučni skup koji se bavi i najznačajnijom temom, a to je istraživanje rada Vlade Miloševića.

Pokrovitelji manifestacije su Kabinet predsjednika Republike, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpsle i Grad Banjaluka.

Manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića" održava se u Banjaluci od 1999. godine.

Ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja akademika Miloševića, etnomuzikologa, kompozitora i muzičkog pedagoga, jednog od najvećih imena umjetničke muzike Republike Srpske i BiH.

Manifestaciju tradicionalno organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološko društvo Republike Srpske.

Bogat program trajaće narednih devet dana.