latinica  ћирилица
10/04/2024 |  21:46 | Autor: sputniknews.com

Zelenski objelodanio "plan": Nova kontraofanziva i rušenje Krimskog mosta

Kijev priprema plan nove kontraofanzive u koji želi da uključi i rušenje Krimskog mosta, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.
Vladimir Zelenski (foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Vladimir Zelenski (foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

U intervjuu za njemački list Bild, ukrajinski lider je rekao da Kijev ima novi plan kontraofanzive. Upitan da li to uključuje, na primjer, rušenje Krimskog mosta ove godine, Zelenski je potvrdno odgovorio.

- Mi to zaista želimo. Ne radi se samo o Kerčkom mostu (Krimski most), o kojem svi govore. Radi se o nekim infrastrukturnim objektima koji su vojna meta. Radi se o mostovima, aerodromima - rekao je Zelenski.

Kako je precizirao, Oružane snage Ukrajine žele da gađaju mostove, preko kojih se transportuje oružje, i aerodrome sa kojih polijeću avioni koji izvode napade na Ukrajinu.

Prethodna ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna 2023. godine, a nakon tri mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je kontraofanziva Kijeva propala.

On je u januaru takođe saopštio da je ruska vojska preuzela inicijativu i da će, ako se tako nastavi, uskoro biti dovedena u pitanje ukrajinska državnost.