latinica  ћирилица
11/04/2024 |  07:52 ⇒ 11:46 | Autor: RTRS

Kako spriječiti pojavu novih slučajeva afričke kuge svinja? (VIDEO)

Prije dva dana u Semberiji je ponovo registrovana afrička kuga svinja. Potvrđena je na farmi u Dvorovima kod Bijeljine, koja u uzgoju ima 980 svinja.
Dragan Knežević - Foto: RTRS
Dragan KneževićFoto: RTRS

Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" naveo je da je od Gradske uprave Bijeljina zatraženo da pripremi sve aktivnosti i resurse koji su potrebni.

- To je u njihovoj nadležnosti. Dakle i mehanizaciju i ljudstvo i lokacije na kojima će se vršiti eutanazija životinja - rekao je Knežević gostujući u našem Јutarnjem programu i dodao da je veoma važan element nadležnost lokalne zajednice.

Naveo je da nedopustivo je da se ovako nešto dešava, afrička kuga svinja koštala je 25 miliona KM, virus je gotovo neuhvatljiv kada uđe u neku zemlju.

Potrebno je obezbijediti visok nivo biosigurnosti. Ljudi i životinje su biloški nosioci virusa. Upozorio je vlasnike da prijavljuju uginuće životinja i da ih ne raznose, jer tako doprinose da se bolest širi.

- U ponedjeljak kad smo dokazali prisustvo virusa na farmi, odmah smo uklonili reaktore da ne bi došlo do širenja. Važne su biosugurnosne mjere, nisu skupe, mogu mnogo pomoći, a one podrazumijevaju ograđivanje farme, dezinfekcione barijere - pojasnio je Knežević.