latinica  ћирилица
11/04/2024 |  08:00 ⇒ 09:50 | Autor: SRNA

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana "Gacko" u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je Srni direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih dijelova proizvodnog procesa i da je u junu planiran redovni remont.
RiTe Gacko - Foto: RTRS
RiTe GackoFoto: RTRS

Skoko je izrazio zadovoljstvo pogonskom spremnošću termoelektrane, stabilnošću njenog rada i brojem časova provedenih na mreži od početka godine.

On je naveo da u januaru, februaru i u aprilu do sada nije bilo zastoja u radu, dok je u martu bio planski zastoj zbog čišćenja kotla i nekoliko neplanskih, primarno uzrokovanih lošim kvalitetom uglja.

Skoko je dodao da je Matično preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ ugovorilo za potrebe RiTE "Gacko" sistem zasnovan na visokosofisticiranoj njemačkoj opremi radi poboljšanja kvaliteta uglja koji sagorijeva u termoelektrani, nakon čije primjene bi termoelektrana povećala proizvodnju i radila još stabilnije i efikasnije.

On je izrazio zadovoljstvo snabdijevanjem termoelektrane ugljem iz rudnika, koje se odvija u kontinuitetu i koje nije bilo ugroženo tokom prvog kvartala uprkos nizu poteškoća naslijeđenih iz ranijih godina.

Skoko je najavio da je sredinom juna planiran početak redovnog godišnjeg remonta termoelektrane, koji je planirano da traje duže nego što je uobičajeno, odnosno 55 dana, jer je potrebno izvršiti dodatne aktivnosti na remontu turbine.

On je ukazao na značaj RiTE "Gacko", kao jednog od najvažnijih objekata za proizvodnju struje u okviru elektroenergetskog sistema Republike Srpske i dodao da se u kontinuitetu radi na unapređenju proizvodnog procesa kako bi gatačka termoelektrana to ostala i ubuduće.