latinica  ћирилица
11/04/2024 |  10:57 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Dodik: U Parizu se zna za stav Srpske; Veoma značajni sastanci, fokus privreda i kultura (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS, nakon radnog doručka kod francuskog pukovnika Žaka Ogara, da je razgovarao u Parizu sa ljudima iz različitih djelatnosti, te da postoji interes za odnose sa Srpskom, a najviše u dijelu privrede i kulture.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zaista zanimljiv skup ljudi različitih djelatnosti. Pričao sam sa njih 30-ak, koji su imali različita intersovanja. Fokus su privreda i kultura. Interesi postoje za otvaranje avionske linije Pariz-Banjaluka, postoji zaintersovanost i za gradnju hotela visoke kategorije u Srpskoj, a što je nama potrebno - naveo je Dodik, koji danas završava posjetu Parizu.

Dodik je istakao da je o Republici Srpskoj rekao ono što, kako kaže, uvijek govori, a to je da je Srpska stabilna, posvećena miru i razvoju.

- Srpska nema namjeru za bilo kakvu destabilizaciju, koja bi vodila nasilju. S druge strane, ima namjeru da očuva svoje političke stavove i poziciju i od toga neće odustati. Ključno pitanje je bilo, šta mi vidimo u Evropskoj uniji?! Ovdje se širi priča kako je Balkan sljedeće žarište sukoba. Uvjeravo sam ih da nema elemenata za tako nešto, da je to čista propaganda nekih zapadnih krugova, koji žele da to prikažu na taj način - naveo je Dodik.

Ponovio je da Srpska ostaje stabilna i mirna i da nema bezbjednosnih izazova.

- Postoje teški politički procesi i odnosi, ali to nije za bilo kakav sukob. Posjeta je bila veoma uspješna. Razgovaralo se sa ljudima iz Senata, ljudima pozicioniranim visoko u predsjedničkoj administraciji. To je bila prilika da im kažem da se Francuska treba vratiti u proces implementacije Dejtonskog sporazuma, zato što je on potpisan ovdje - posjetio je Dodik.

Postavlja se pitanje, kaže, kako u ovom vremenu imate dva, tri visoka predstavnika iz Njemačke, a nemate iz Francuske.

- U tom pogledu bilo je zanimljivih razovora. Važno je reći da su ovdje upoznati sa našom posjetom. Francuska zna za stav Srpske. Žele da razgovaraju sa nama - rekao je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetu Francuskoj završio je radnim doručkom kod pukovnika Žaka Ogara, kojem je uz ugledne ličnosti francuskog javnog, političkog, ekonomskog i kulturnog života, prisustvovao i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Predsjednik Srpske juče se u Parizu sastao sa francuskim senatorima koje je informisao da Nijemac Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status, tako što će proglasiti nezavisnost.