latinica  ћирилица
11/04/2024 |  12:30 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

U BiH stigao rezervni bataljon EUFOR-a, a ne NATO-a (FOTO)

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić izjavio je juče da NATO šalje bataljon rezervnih snaga u BiH. Ipak, u BiH danas su stigle rezervne snage EUFOR-a iz Francuske.
EUFOR, ilustracija - Foto: RTRS
EUFOR, ilustracijaFoto: RTRS

Prema dostupnim informacijama iz ministarstva odbrane BiH i EUFOR-a u BiH su stigle snage EUFOR-a, a ne NATO-a.

U današnjem saopštenju NATO je pozdravio privremeno raspoređivanje "strateških rezervnih snaga u BiH, kao podršku operaciji Altea koju vodi EU.

EUFOR je na svom Iks profilu danas objavio da su pripadnici rezervnih snaga EUFOR-a iz Francuske već stigli u BiH.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović istakao je da pojedini političari u FBiH dolazak rezervnih snaga EUFOR-a u BiH predstavljaju kao slanje dodatnih snaga NATO iz neznanja ili loših namjera.

Goganović je izjavio za da je dolazak rezervnih snaga Eufora planirana aktivnost, te da se radi o upućivanju dijela francuskog bataljona, odnosno snaga u rezervi Eufora radi realizacije planirane vježbe Oružanih snaga BiH sa snagama Eufora raspoređenim u BiH.

- Oni će ovdje boraviti samo u periodu dok traje planirana vježba, što su nedavno na konferenciji za medije objasnili komandant EUFOR general Laslo Štic i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez - naveo je Goganović za Srnu.

Podsjećamo, Zvizdić je juče tvrdio drugačije.

- NATO u BiH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Altea. Dugoočekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti - napisao je Zvizdić juče na Iksu.