latinica  ћирилица
11/04/2024 |  12:54 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

Svjetska banka: Zapadni Balkan u ovoj godini očekuje povećanje ekonomskog rasta

Region u ovoj godini očekuje povećanje ekonomskog rasta, a dodatno ubrzanje predviđa se i za 2025. godinu, pa će zapadni Balkan ponovo dostići prosječne pretpandemijske stope rasta, navedeno je u redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke koji je objavljen danas.
Svjetska banka (foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH - ilustracija) -
Svjetska banka (foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH - ilustracija)

U izvještaju za zapadni Balkan je istaknuto da se ove godine očekuje povećanje ekonomske aktivnosti u regionu na 3,2 odsto, što je više za 0,2 procentna odsto poena nego što je Svjetska banka predvidjela u prethodnom izvještaju, dok se za narednu godinu očekuje povećanje na 3,5 odsto.

Direktor Svjetske banke za zapadni Balkan Sjaoćing Јu rekla je da plan rasta EU za ovaj region, vrijedan šest milijardi evra, pruža priliku za podsticanje ekonomskog rasta putem reformi i investicija, saopšteno je iz Svjetske banke.

- Plan rasta pomoći će jačanju ekonomskih veza sa EU, najvećim trgovinskim partnerom zapadnog Balkana i provođenju reformi u pravcu jačanja ekonomskih integracija unutar samog zapadnog Balkana - navedeno je u saopštenju.

Neznatno povećanje projekcija rasta u srednjoročnom periodu odražava oprezni optimizam, s obzirom na to da su zemlje regiona prebrodile brojne šokove tokom prethodnih godina, ali ovaj izgled nije bez rizika, zbog toga što bi se dugotrajniji slabi globalni rast, naročito u evrozoni, mogao odraziti kroz slabije investicije i trgovinu sa regionom.

- Osim toga, prisutni su i unutrašnji faktori rizika, uključujući raspirivanje geopolitičkih tenzija, emigraciju, izbornu neizvjesnost i dugotrajnu inflaciju - piše u izvještaju.

Iz Svjetske banke navode da zemlje regiona treba da nastave da sprovode reforme koje uključuju ulaganje u zelenu ekonomiju u gradovima kako bi se smanjile razvojne razlike u odnosu na EU i unaprijedio životni standard.

U izvještaju se daju preporuke i za aktivnosti u tri glavne oblasti za zelenu ekonomiju i jačanje gradova zapadnog Balkana u kojima je, između ostalog, navedeno da bi gradovi trebalo da postanu kompaktniji, što bi pogodovalo rastu, snizilo troškove pružanja javnih usluga, te unaprijedilo ekološke ishode.