latinica  ћирилица
11/04/2024 |  18:34 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Brnabić: Beograd kao potpisnik Dejtona mora da reaguje na prijedlog rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma, mora da reaguje na nastojanja da se rezolucija o Srebrenici stavi na dnevni red Generalne skupštine UN i da je to strašna stvar za BiH, Republiku Srpsku, Srbiju i Srbe.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

- Imamo ozbiljnu molbu da pokušamo da obrazložimo da je ta rezolucija, koja se trudi da bude postavljena na dnevni red Generalne skupštine UN, bez konsenzusa čak i u okviru BiH, strašna stvar i za BiH, Srpsku, Srbiju i Srbe gdje god živjeli. Mi moramo da reagujemo kao potpisnik Dejtona - rekla je Brnabićeva za B92.

Ona je dodala da, nažalost, u Srbiji ima mnogo stranaka, uglavnom u koaliciji "Srbija protiv nasilja", koje su mnogo doprinijele tekstu takve rezolucije, oživljavanju takvih rezolucija, da se nastavi da se priča o tome i da se to koristi i nakon 29 godina kao pritisak, prije svega na Republiku Srpsku, a onda i na čitav srpski narod, jer su oni insistirali da je u Srebrenici bio genocid.

- Te snage u Srbiji su otvorile širom vrata da tu temu nastavljaju da zloupotrebljavaju različte strane sile za pritisak na srpski narod. I to je veliki problem - rekla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da ima i onih koji su rekli da u ovako teškoj situaciji žele da pomognu, a da se politika ostavi po strani, te dodala da bi voljela da takvih primjera bude više u budućnosti.