latinica  ћирилица
11/04/2024 |  22:06 ⇒ 22:06 | Autor: TANЈUG

Dačić: Podnošenjem rezolucije narušeni svi principi na kojima počiva mir u BiH

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Srbije rekao je večeras da predlaganjem rezolucije o Srebrenici uz podršku BiH narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u toj zemlji s obzirom na to da Republika Srpska ne samo da nije u tome učestvovala, već nije ni konsultovana.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

- U UN će 17. aprila biti predstavljena rezolucija, koju podnose Njemačka i Ruanda uz podršku misija još 15 zemalja uključujući i BiH koja ima lažnu legitimaciju s obzirom da srpski dio ne samo da nije pitan nije ni konsultovan po ovom pitanju - rekao je Dačić za RTS.

Dačić je rekao da u predlaganju rezolucije nije učestvovala Republika Srpska, i da je time narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u BiH.

- Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije, jer ćete vi živeti sa nekim koga označavate genocidnim - rekao je Dačić.

Dačić je dodao da se u UN se rezolucije donose dvotrećinskom većinom ili prostom većinom i dodao da se dvoterćinskom većinom donose odluke o važnim pitanjima.

- Očigledno je da se određenim manipulacijama, time što se ova tema ne stavlja pod tačku koja se tiče međunarodnog mira i bezbjednosti, nego se stavlja po tačku kulture mira, odnosno sjećanja, ona prvo izmješta iz Savjeta bezbjednosti, što je potpuno nelegalno, jer se ne može Generalna skupština se baviti temom kojom se već bavi Savet bezbjednosti - rekao je Dačić i dodao da je to moguće jedino na prijedlog Savjeta bezbjednosti.

Kada je u pitanju glasanje prostom većinom Dačić objašnjava da se tada računaju samo glasovi "za" i "protiv", dok "uzdržani" i oni koji ne učestvuju glasom se ne računaju.

- Nama svakako više odgovara da bude glasanje dvotrećinskom većinom, jer je njima potrebno da obezbijede veći broj glasova. Mi ćemo se naravno boriti do kraja - rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, nije želio da raspravlja povodom 25 godina od agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju, odnosno Srbiju.

- Argumentacija je tada bila 'pa nemojte da se bavimo temama iz prošlosti'. A ovo (Srebrenica) je bilo prije toga svega. To se dogodilo 1995. godine - rekao je Dačić.