latinica  ћирилица
12/04/2024 |  08:47 ⇒ 08:52 | Autor: SRNA

Promovisana knjiga "Život u ratu-doktori u ratu"

Akademik Mirko Šošić predstavio je na Han Pijesku svoju knjigu "Život u ratu-Doktori u ratu" o sjećanjima ljekara ratne bolnice "Koran".
Han Pijesak - promovisana knjiga "Život u ratu-Doktori u ratu" - Foto: SRNA
Han Pijesak - promovisana knjiga "Život u ratu-Doktori u ratu"Foto: SRNA

- Želio sam da iz mog sjećanja izvučem ljude koji su mladost žrtvovali u tom ratu i nisu uspjeli da pobijede povrede i sve ono što te povrede kasnije donose - rekao je Šošić Srni.

Prema njegovim riječima, to je često za te ljude značilo gubitak dostojanstva i samostalnosti, jer se nerijetko osjećaju suvišni, sami i nikakva pažnja im ne može nadoknaditi taj gubitak, zbog čega neminovno upadaju u teška psihička stanja.

On je napomenuo da je knjiga u suštini antiratna i da njome želi da motiviše ljude protiv rata

Šošić je podsjetio da je ranije objavio "Ratni dnevnik Јeni Ligtenberg" o Holanđanki koja je razumjela srpsku patnju i sa njima provela tri godine u minulom ratu o čemu je napravljen i film "Јeni, malo svjetlo sa zapada“.

- To je mala nada da nismo baš usamljeni i da ipak u svijetu ima ljudi koji razumiju nas, ali nažalost oni ne vladaju svijetom, već oni koji žele rat - dodao je Šošić.

Direktor Matične biblioteke u Istočnom Novom Sarajevu Nataša Kolašinac rekla je da je ovoj ustanovi posebno stalo da se ne izbrišu tragovi o ratnim stradanjima srpskog stanovništva, te da se svojim aktivnostima neprestano trudi da pomogne autorima u dokumentovanju i širenju te istine.

Doktor Boriša Stojanović, hirurg u penziji, prisjetio se rada u ratnim bolnicama na Sarajevsko-romanijskoj regiji i naglasio da sva zbivanja vezana za teške uslove osnivanja ovih ustanova niko od mlađih generacija ne bi saznao da ih akademik Šošić nije zapisao u svoje tri knjige.

Direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" Ozrenka Đurić Radulović podsjetila je da su mnogi zdravstveni radnici i ljekari srpske nacionalnosti početkom Odbrambeno-otadžbinskog rata protjerani iz Sarajeva u kojem su ostale sve bolnice, ali da su pokazali izuzetne sposobnosti i na području Sarajevsko-romanijske regije osnovali četiri ratne bolnice.

Akademik Mirko Šošić, profesor Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u penziji, objavio je više od 60 naučnih radova i deset knjiga iz oblasti medicine.