latinica  ћирилица
12/04/2024 |  09:11 | Autor: Glas Srpske

Predstava "Gidionov čvor" u "Јazavcu": Provokativna drama o školi i nasilju

Na sceni Gradskog pozorišta "Јazavac" 17. aprila biće izvedena predstava "Gidionov čvor" čiju režiju potpisuje Selma Alispahić koja i igra jednu od uloga u predstavi, dok joj je partnerka Helena Vuković.
Predstava "Gidionov čvor" - Foto: Glas Srpske
Predstava "Gidionov čvor"Foto: Glas Srpske

"Gidionov čvor" je emocionalna i provokativna drama nastala po tekstu jedne od najpoznatijih i nagrađivanih američkih spisateljica Јone Adams.

U predstavi Gidionova majka Korin i njegova profesorica Heder suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju da tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i nastavnica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih.

Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, uticaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Predstava je na 63. Internacionalnom festivalu "MESS" dobila "Zlatni lovorov vijenac".