latinica  ћирилица
12/04/2024 |  09:28 | Autor: TANЈUG

Američki avioni iznad Zagreba

Ambasada SAD u Zagrebu saopštila da se u hrvatskoj prestonici danas održava vježba za ponašanje u kriznim situacijama.
NATO (foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS - ilustracija) -
NATO (foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS - ilustracija)

Kako je navedeno, u to vrijeme će na rubnim dijelovima glavnog grada Hrvatske biti vidljivi avioni.

U saopštenju Ambasade SAD, navodi se da će obuka biti izvedena nakon višemjesečnih pažljivih priprema u koordinaciji sa hrvatskim vlastima.

Sama vežba odžaće se u na više lokacija u i oko Ambasade SAD, navodi se u saopštenju, i dodaje da će po rubnim dijelovima Zagreba u vrijeme vježbe moću da se vide avioni.

Ova je vežba je, kažu, vrhunac dugogodišnjeg programa zajedničke kombinovane obuke između Komande za specijalne operacije SAD u Evropi i hrvatske policije.

- Ova posljednja vježba pokazuje predanost koju SAD dijele na povećanju protivterorističkih sposobnosti i sposobnosti prvog odgovora s Hrvatskom, ključnim saveznikom u NATO - prenosi portal.

Ambasade i konzulati SAD širom svijeta su, kažu u saopštenju, dužni da godišnje sprovode vježbe upravljanja kriznim situacijama kako bi pripremili zaposlene za prirodne ili vještački izazvane vanredne situacije.

Iz Ambasade SAD poručuju da razumiju da će ova vježba uticati na normalne operacije u Ambasadi i okolnom području i da cijeni podršku.

Takođe, na društvenim mrežama se navodi i da su građani Zagreba upozoreni da će iznad grada letjeti i policijski helikopteri.