latinica  ћирилица
12/04/2024 |  10:35 | Autor: Nezavisne

Pozitivne vibracije kroz raznolikost tamburaške muzike u Banjaluci

Evropski festival trzalačkih instrumenata "Veče uz tamburu" počeće večeras u 20 časova, u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a na dvodnevno 23. izdanje festivala tradicionalno dolaze tamburaški orkestri iz svih krajeva Evrope.
Gradski tamburaški orkestar - Foto: Facebook
Gradski tamburaški orkestarFoto: Facebook

Prve večeri nastupaju orkestri SKUD "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora, Subotički tamburaški orkestar i Županijski tamburaški orkestar "Vallis Aurea" iz Požege, dok će se druge večeri Banjalučanima predstaviti Kulturno društvo Tamburaški orkester Šmartno, Gradski tamburaški orkestar "Vasa Јovanović" Centra tamburaške kulture Novi Sad i domaćin Gradski tamburaški orkestar  Banjaluka.

- Od osnivanja Gradskog tamburaškog orkestra želja nam je bila da uspostavimo razmjenu sa drugim tamburašima iz regiona, stičemo nova poznanstva, razmjenjujemo znanje, vještine i muzičke aranžmane, posebno sa kolegama iz Vojvodine i Slavonije, gdje je tambura vrlo razvijena, iako tambura svoje prave korijene na Balkanu vuče iz Bosne - rekao je Spomenko Guzijan, predsjednik GTO Banjaluka.

Festival je revijalnog karaktera, jer, kako organizatori smatraju, takmičarski karakter bi bitno promijenio koncepciju festivala.

- Željeli smo da orkestrima damo slobodu da pokažu ono što najbolje umiju da sviraju. Forma festivala je slobodna, ali nastojimo da svaki orkestar donese bar jednu kompoziciju iz svog kraja da se osjeti raznolikost tamburaške muzike - naveo je Guzijan.

Ovaj festival postoji od 2001. godine i za više od dvije decenije ustoličio se kao bitna sabirna tačka ljubitelja trzalačkih instrumenata u ovom dijelu Evrope.

- Kada smo počinjali, bilo je još rovito vrijeme, sa dosta nacionalnih festivala u okruženju, a mi smo među prvima počeli da obnavljamo međunarodni karakter tamburaških festivala i do danas stekli veliki ugled u domenu tamburaških festivala, orkestri se već sad javljaju za narednu godinu - rekao je Guzijan.

Dodao je da je Banjaluka poznata po tamburaškoj muzici, te da više od 120 godina ovdje traje organizovano sviranje tambure kroz tamburaške orkestre.

- Tamburaška muzika veoma je prisutna, a i naš orkestar je u posljednjih četvrt vijeka dao svoj doprinos da ova muzika ponovo zaživi u punom kapacitetu i da se približi mlađim generacijama - kaže on.

Guzijan je istakao da je GTO, osim kao osnivača Evropskog festivala trzalačkih instrumenata, poznat po svojim redovnim koncertnim i edukativnim aktivnostima te repertoaru prilagođenom mlađim generacijama.

- Kako su nam dolazili mlađi dirigenti i umjetnički rukovodioci orkestra, oni su na repertoar počeli da stavljaju kompozicije koje nisu tradicionalno tamburaške i koje nisu pisane za tamburu, nego su transkripcije i obrade drugih žanrova poput popularne muzike, filmske muzike, evergrina pa čak i džeza, što je tamburaški zvuk približilo mlađim generacijama - pojasnio je Guzijan.

Dodao je da, kako sadašnji, tako i bivši članovi, imaju veliki entuzijazam i želju da pokažu svoje umijeće, te da kroz tamburašku muziku šire pozitivne vibracije.

- Škola tambure radi skoro od osnivanja orkestra, napravili smo jednu školu muzike koja nosi naziv "Branko Davidović" i tu imamo odsjek tambure, gitare, violine i klavira. Školu tambure pohađa tridesetak učenika, a vodi je profesorica Nikolina Babić - rekao je predsjednik GTO Banjaluka.

Naveo je da danas većinu članova orkestra čine mladi ljudi, đaci, studenti, pa čak muzičari koji se profesionalno bave tamburom, a koji su potekli iz GTO Banjaluka.

- U regionu smo prepoznatljivi po organizovanju ljetnih tamburaških škola, odnosno ljetnjih kampova za tamburaše. Već treću godinu organizujemo Ljetnju školu tamburice u prirodi za najmlađe članove, održavamo je od sedam do 10 dana, djeca se socijalizuju, uče se samostalnosti i odgovornosti, uče sviranje tambure sa pedagozima iz regiona, a ako uspijemo nastaviti sa tim, to će biti garancija održivosti tamburaške muzike u našem gradu - zaključio je Guzijan.