latinica  ћирилица
12/04/2024 |  11:06 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

U Sarajevu skup bošnjačkih političkih lidera iz BiH i regiona (VIDEO)

U Sarajevu će danas biti održan skup bošnjačkih političkih lidera iz BiH i regiona.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Ako se Bošnjaci okupe to će, kako kažu neki prepadnuti političari bez kičme u BiH, biti alibi za okupljanje Srba. Spavaju decenijama i ne vide šta se oko nas dešava. Ovo je izjavio ministar spoljih poslova BiH Elmedin Konaković. Nismo se nikad ovako okupili, a bez obzira na to Srbi se godinama okupljaju, sastaju, planiraju i realizuju. Nisu čekali da im mi napravimo alibi, kaže Konaković.

Elmedin Konaković kojem su puna usta evropske građanštine bez nacionalnih odrednica, obilazio je po iftarima "evropske građane" BiH. Skoknuo do Zagreba i Podgorice. Tamošnji "evropski građani" zatražili su da se kao dio političke kulture ojača bošnjački identitet, status i međusobna sinergija.

I organizuje svebošnjački skup trećeg dana Bajrama. Čim se vratio u "građansko" Sarajevo – ispisao je pozivnice. Liderima stranaka koje je lično akceptirao kao bošnjačke – u BiH, Srbiji, Crnoj gori, Makedoniji i Hrvatskoj.

- Јa mislim da je ovo jedna dobra stvar niko ne treba da se plaši okupljanja Bošnjaka i razgovora o našim identitetskim pitanjima, potpuno poštujemo teritorijalne integritete i suverenitete drugih država - rekao je Konaković.

U sve je Konaković ubacio i malo "evropske" perspektive. I pozivnice odaslao na 20-ak stranačkih adresa. Sa spiska precrtao koalicione partnere SDP i Našu stranku jer su oni "građanskiji" od građansko/bošnjačkog NiP-a. No odbijenice su počele da se nižu.

Prvo iz sarajevske kotline. Preotimanjem pozicije u vlasti ozlojađeni Bakir Izetbegović, predsjednik SDA prepoznajući skrivenu ambiciju lidera NiP da sebe instališe kao regionalnog bošnjačkog poglavicu. Oponašali su ga predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

Od regionalnih stranačkih lidera sa istim negativnim stavom, oglasio se Rasim Ljajić predsjednik SDP-a Srbije. Rezon Izetbegovića slijede i ogranci SDA iz Sandžaka i Sjeverne Makedonije. Ima međutim i onih koji su poziv u trku prihvatili, prije svih Šemsudin Mehmedović dugogodišnja vedeta SDA, a odnedavno predsjednik političkog subjekta "Naprijed". Sa njim i BH Zeleni.

- Dobio sam poziv i odazvaću se sastanku - rekao je Sevlid Hurtić.

Dio pozvanih još se izjasnio nije. No po svemu sudeći, svenacionalno bošnjačko saborovanje već je osuđeno na neuspjeh. Izgledno već liči na još jednu Konakovićevu diplomatsku iftar – sjedeljku. Pomoć mu nudi predsjednik Srbije, uz podsjećanje na brojne osude Svesrpskog Vaskršnjeg sabora koje su stizale iz Sarajeva, pa i od Konakovićevih stranačkih i koalicionih kolega. Čak su i omiljene zapadnjačke ambasadore pozivali da Vaskrsšnji sabor spriječe.

- Čestitam im na tome želim im uspešan skup i sve što mogu da pomognem i sve što mi možemo da pomognemo. Ubijek smo spremni da to uradimo pa čak i direktno da im organizujemo to. Nećemo mi da budemo prisutni ali sve što se organizacije tiče troškova organizacije sve smo spremni da podmirimo, platimo ali i da vidimo šta je to što u budućnosti možemo da pomognemo. Za nas su odnosi sa Bošnjacima veoma važni ali ne tako što će oni da nam drže pridike posebno moralne svakog bogovetnog dana - poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Podsjećanja radi, u novijoj istoriji održana su dva Bošnjačka sabora. I oba ratna. U septembru 1993.-e u sarajevskom hotelu Holidej in Alija Izetbegović je Bošnjake uveo u javni prostor. Do tada su bili muslimani. Drugi je održan u julu 1994.-e – bez značajnijeg efekta.

Osim što ponovo, kao i na prvom, nije podršku dobila Izetbegovićeva ideja o ozvaničenju islamske države na teritoriji pod kontrolom tzv. Armije BiH. Da li je Konakovićeva ideja na tragu Izetbegovića starijeg!? Ili tek pokušaj dovršetka procesa izgradnje Bošnjačke nacije!?