latinica  ћирилица
12/04/2024 |  11:36 | Autor: SRNA

Kojić: Važni kontinuirani sastanci najviših rukovodstava

Zajednički sastanci najviših rukovodstava Republike Srpske i Srbije u kontinuitetu značajni su u smislu očuvanja nacionalnih interesa, identiteta i očuvanja teritorijalnog integriteta dejtonske BiH u smislu ustavnog poretka Republike Srpske, rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Važan je kontinuitet sastanaka zajedničkih politika i zajedničkog dogovora o upravo tim politikama koji se održavaju između najvišeg rukovodstva Republike Srpske i Srbije - rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, ovakvi sastanci mogu da donesu samo dobro, a to dobro se odnosi na opstanak srpskog naroda.

- Ne samo na prostoru BiH u smislu ugroženosti Srba, već generalno stvaranje jedinstvene slike srpskog naroda gdje god su u svijetu. Ono što je važno jeste osjećaj pripadnosti Republici Srpskoj i Srbiji svih Srba gdje god žive - istakao je Kojić.

Govoreći o posjeti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Francuskoj, Kojić je naglasio da je važno da se čuju stavovi Srpske, zbog toga što je diplomatija BiH isključivo predmet zloupotrebe bošnjačkih političara.

- Gdje oni preko svojih /bošnjačkih/ ambasadora u nekim zemljama pokušavaju da prenesu stanje stvari i sliku političkih, ekonomskih i svih odnosa u BiH onako kako njima odgovara, a ne kakvo je stvarno stanje na terenu - naveo je Kojić.

On je dodao da su u tom smislu pojačane diplomatske aktivnosti Republike Srpske važne, kako bi evropski političari stekli pravu sliku stvari u BiH, te na kraju kreirali određene diplomatske aktivnosti prema BiH, uvažavajući njenu dejtonsku strukturu, konstitutivnost naroda i srpskog nacionalnog interesa u okviru BiH.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik završio je višednevnu posjetu Parizu tokom koje je, između ostalog, razgovarao sa francuskim senatorima, predsjednikom Narodne skupštine Francuske Јael Bron-Pive, te pukovnikom Žakom Ogarom.

Nakon posjete Francuskoj, Dodik je sinoć, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem, razgovarao u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Skupštine Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici. Dodik je najavio da će Narodna skupština Srpske zasijedati 18. i 19. aprila i donijeti određene odluke, a biće organizovan i veliki narodni miting u Banjaluci.