latinica  ћирилица
12/04/2024 |  11:50 ⇒ 19:18 | Autor: RTRS

Poruka sa sastanka zvaničnika Srpske i Srbije - Protiv rezolucije ćemo se boriti do posljednjeg trenutka (VIDEO)

Ukoliko dođe do usvajanja rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN, Republika Srpska će napustiti odlučivanje u BiH i svoj status regulisaće tako da samostalno nastavi dalje, rekao je predsjednik Milorad Dodik nakon sastanka najviših zvaničnika Srpske i Srbije u Beogradu.
Konferencija za novinare najvišeg rukovodstva Srpske i Srbije - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Konferencija za novinare najvišeg rukovodstva Srpske i SrbijeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Istakao je da će sve učiniti da do Vaskršnjeg sabora ubijedi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da podrži odluke koje će donijeti Srpska. Vučić je istakao da će se Srbija boriti do posljednjeg trenutka za svaki glas protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Rezolucija o Srebrenici, koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN, predstavlja rušenje mogućnosti da se živi u BiH, smatra Dodik. Narodna skupština Srpske će, kaže on, zasijedati 18. i 19. aprila i donijeće određene odluke, a biće organizovan i veliki miting u Banjaluci.

- Sve ću učiniti da do tog 5. maja, kada je Vaskršnji Sabor, ubijedim predsjednika Vučića da podrži sve odluke koje Srpska namjerava da donese. Ukoliko dođe do odlučivanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, Republika Srpska ne vidi nikakav smisao da ostane u BiH kao njen sastavni dio, te će svoj status regulisati tako, da samostalno krene dalje - ističe Dodik.

Vučić će u ponedjeljak po svom izaslaniku poslati pismo predsjedavajućem Generalne skupštine UN u kojem će zatražiti da dobro razmotri kršenje svih procedura u vezi sa prijedlogom rezolucije o Srebrenici. Dodao je kako su smislili "trik" da to glasanje bude prostom većinom, što smanjuje šanse Srbiji, kaže Vučić.

- Borićemo se, nećemo ići u ratove već politikom. Malena Srbija o jadu će da zabavi te velike sile koje žele da donesu akt kojom će malu slobodarsku zemlju da kazni. Borićemo se do posljednjeg sekunda - rekao je Vučić.

Inicijativa na nivou UN pokrenuta je mimo procedura. Oni koji su je pokrenuli "lažno su predstavljali BiH", a predstavljali su samo bošnjačku stranu, smatra Dodik. Istakao je da je u Srebrenici ubijeno oko tri i po hiljade Srba i oko 4.100 Bošnjaka, ali da se samo favorizuje priča o stradanju Bošnjaka.

- Genocid se nije desio. To je izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da kroz individualne presude u Hagu to prebace na kolektivnu odgovosrnost srpskog naroda - naveo je Dodik.

Vučić je rekao da su međunarodni zakoni jedina brana pred nasiljem moćnih. Poručio je da srpski narod nikada neće pristati na sve te pritiske, ucjene i besmislene optužbe.

- Tog dana kada budete usvajali Reuzoluciju pokazaćemo vam koliko smo ponositi. Moramo tih dana pozvati sve Srbe u Srpskoj i Srbiji da istaknu naše zastave, da pošto nas proglase za genocidan narod mi ćemo istaći trobojku i pokažemo im da srpski narod nikada neće moći da sruše - rekao je Vučić.

Srpska nije dio UN i u BiH ne uvažavaju kada ona ima drugačiji stav, kaže Vučić. Istakao je da su šanse Srbiji minimalne, ali će se boriti do posljednjeg trenutka za svaki glas u Generalnoj skupštini UN što je, kaže, predsjednik Srpske Milorad Dodik tražio.