latinica  ћирилица
12/04/2024 |  12:57 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca (FOTO/VIDEO)

U Višegradu je obilježen Dan ruskih dobrovoljaca koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih datuma Republike Srpske, a u znak sjećanja na ruske dobrovoljce stradale u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Služen je parastos kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan. Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca, a više njih ranjeno.
Obilježavanje Dana ruskih boraca, Višegrad - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana ruskih boraca, VišegradFoto: RTRS

Ljubav i patriotsko osjećanje prema srpskom narodu, nepravda koja mu je učinjena bila je motiv Aleksandru Kravčenku da se 1992. godine pridruži Vojsci Republike Srpske.

- Rusija tada nije podržavala, čak se i priključiula sankcijama .Јa sam tada imao 20 godina i smatrao sam da je to velika sramota za naš narod, i zemlju koja nikada nije tako radila prema Srbima.To je bio jedan od razloga da ja svojim učešćem svjedočim ovdje da je Rusija ipak sa srpskim narodom - rekao je Aleksandar Kravčenko, ruski dobrovoljac.

Kroz jedinice Drinskog i Sarajevsko- romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske prošlo je oko 700 ruskih dobrovoljaca. Spomenik u Višegradu simbol je njihovog junaštva i pogibije za ideal slobode i sve dok živi sjećanje na njih živjeće i Republika Srpska.

- Njihove zasluge se ogledajuu tome što su prevalili hiljade kilometara da dođu poučeni primjerima iz istorije , da nam pomognu u odbrambeno-otadžbinskom ratu i oni su svojim herojstvom, junaštvom , svojom krvlju i djelovima tijela , svojim životima sigurno zajedno sa nama iscrtali granice Srpske - naveo je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Foto: RTRS

Ruski dobrovoljci bili su ljudi koji su došli su da pomognu bez ikakvog poziva, pritiska ili naloga države.

- Broj ruskih dobrovoljaca nije bio takav da su oni mogli uticati na na ishod odbrambeno-otadžbinskog rata , ali su u svakom smislu mnogo učinili u tom moralnom pogledu - ističe Savo Cvjetinovič, predsjednik Udruženja srpsko –ruse zajednice Zavet.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je na nama da nikada ne zaboravimo dešavanja iz 90-tih godina.

- Da se na ove važne datume okupimo i pošaljemo jasnu poruku , da je mir na prvom mjestu , ali sve ono što nam se desilo treba da nam bude opomena za budućnost - dodao je on.

U Višegradu se nalazi centralni spomenik poginulim ruskim dobrovoljcima na kome je uklesano 37 njihovih imena. Povodom "Dana ruskih dobrovoljaca" u Gradskoj galeriji upriličena je izložba fotografija pod nazivom "Rusija najljepša zemlja".