latinica  ћирилица
12/04/2024 |  14:01 ⇒ 18:18 | Autor: SRNA

Analiziran tekst javnog poziva za angažovanje međunarodne pravne kuće (VIDEO)

Na sastanku Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori danas je u Sarajevu analiziran tekst javnog poziva za angažovanje međunarodne pravne kuće koja će se baviti problematikom izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Predloženi tekst javnog poziva će biti dostavljen Pravobranilaštvu BiH, koje ima rok od sedam dana da dostavi mišljenje. Nakon toga će usaglašeni tekst javnog poziva biti upućen Savjetu ministara na usvajanje.

- Savjet ministara je zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Pravobranilaštvo BiH da pregovaraju sa određenim međunarodnim pravnim kućama. U skladu s tim zaključkom, preduzeli smo potrebne aktivnosti i očekujemo da ćemo do kraja mjeseca imati usvojen tekst kako bismo mogli ući u postupak raspisivanja javnog poziva i izbora međunarodne pravne kuće - rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, koji je organizovao današnji sastanak.

Sastanku su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik, sekretar u Federalnom ministarstvu životne sredine i turizma Sabina Šahman Salihbegović, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Ivan Lasić, te predsjedavajući Ekspertskog i Pravnog tima Emir Dizdarević i Željko Bogut.

Sagovornici su usaglasili da, na osnovu ranije dostavljenih zahtjeva i akata iz BiH, Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH u roku od sedam dana zatraži sastanak sa hrvatskim Fondom za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Sastanku će prisustvovati i članovi Ekspertskog i Pravnog tima, a u fokusu razgovora biće razmjena informacija i rezultata geoloških, hidrogeoloških i geotehničkih istraživanja na lo.

Na današnjem sastanku usvojeni su izvještaji o radu Ekspertskog i Pravnog tima, s fokusom za zaključak Savjeta ministara BiH o analizi učestvovanja određenih struktura u ovim radnim tijelima.

Sagovornici su odbacili tvrdnje pojedinih političkih zvaničnika o neradu nadležnih institucija u slučaju borbe protiv izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

Na sastanku je istaknuto da su institucije na svim nivoima vlasti u BiH u funkciji realizacije definisanih politika u cilju sprečavanja izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.