latinica  ћирилица
12/04/2024 |  14:59 ⇒ 15:10 | Autor: TANЈUG

U poplavama u Keniji nastradalo 13 osoba, 15.000 ljudi raseljeno (VIDEO)

Usljed jakih padavina i poplava koje su pogodile Keniju nastradalo je najmanje 13 ljudi, dok je oko 15.000 osoba raseljeno, saopštile su UN.
Poplava u Keniji (Foto:  EPA-EFE/STRINGER) -
Poplava u Keniji (Foto: EPA-EFE/STRINGER)

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova, pozivajući se na kenijski Crveni krst, saopštila je da je ugroženo skoro 20.000 ljudi, uključujući oko 15.000 raseljenih zbog jakih kiša i bujičnih poplava širom zemlje.

Tokom poplava u prethodnim kišnim sezonama, u ovoj istočnoafričkoj zemlji poginulo je hiljade ljudi, a najviše su bili pogođeni predjeli u blizini jezera i nizvodno od velikih rijeka.

Društvo Crvenog krsta Kenije izjavilo je za Asošijeted pres da je pet glavnih puteva odsječeno zbog poplava, uključujući i put Garisa u sjevernoj Keniji gdje je u utorak bujica odnijela autobus sa 51 putnikom, a u tom incidentu nije bilo žrtava.

Kenijska Agencija za upravljanje katastrofama izdala je upozorenje na poplave stanovnicima okruga Lamu, Tana i Garisa koji se nalaze nizvodno od rijeke Tane, nakon što su poplave probile uzvodne brane.

Stanovnicima ovih okruga je savjetovano da se evakuišu na više tlo.

Do sada je devet od 47 okruga u zemlji prijavilo probleme zbog poplava, dok su klizištva prijavljena u centralnim regionima zemlje.

U utorak su četiri osobe nastradale u okrugu Narok, na zapadu Kenije, podseća AP.

Generalni sekretar Društva Crvenog krsta Kenije, Ahmed Idris, rekao je za kenijski Sitizen TV da se "pomoć za spasavanje života", uključujući sklonište i čistu vodu za piće, nudi onima koji su raseljeni i žive u kampovima, kako bi se spriječilo izbijanje bolesti koje se prenose zagađenom vodom.

Prema procjenama meteorologa, očekuje se da će kišna sezona koja je u toku dostići vrhunac krajem aprila i završiti se u junu.