latinica  ћирилица
12/04/2024 |  15:11 ⇒ 15:13 | Autor: SRNA

Otvorena izložba fotografija "Rusija najljepša zemlja"

Izložba fotografija pod nazivom "Rusija, najljepša zemlja", koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca.
Višegrad - otvorena izložba fotografija Rusija, najljepša zemlja" - Foto: SRNA
Višegrad - otvorena izložba fotografija Rusija, najljepša zemlja"Foto: SRNA

Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo raspisuje od 2015. godine.

- Na ovaj konkurs svake godine se javi između 70.000 i 100.000 autora, a broj pristiglih fotografija nekada bude i 200.000 - dodao je Milinčić.

On je istakao da je Rusko-geografsko društvo jedno od najstarijih na svijetu, osnovala ga je carska porodica Romanov 1845. godine, a prvi predsjednik bio je veliki knez Konstantin Romanov.

- Od tada do danas, na čelu ovog društva uvijek su bili vodeći ljudi iz carske porodice, politike ili ekonomije Rusije. Od 2009. godine predsjednik društva je Sergej Kužegetovič Šojgu, a predsjednik Savjeta pokrovitelja je Vladimir Vladimirovič Putin - istakao je Milinčić.

Organizatori izložbe su Centar ruskog geografskog društva u Srbiji, Gradska galerija Višegrad i Udruženje građana Srpsko-ruska zajednica "Zavet".

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca - Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.