latinica  ћирилица
12/04/2024 |  15:31 | Autor: SRNA

Bencun: Međunarodna saradnja doprinosi razvoju brojnih oblasti

Ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun rekao je da međunarodna saradnja u oblasti obrazovanja može pozitivno da utiče i na druge životne oblasti u lokalnim zajednicama, te istakao značaj učešća u međunarodnim programima ERAZMUS plus i CEEPUS, kao i bilateralnih sporazuma između BiH i Austrije u oblasti visokog i stručnog obrazovanja.
Siniša Bencun - Foto: RTRS
Siniša BencunFoto: RTRS

Bencun, koji je juče u Beču učestvovao na panel diskusiji o saradnji u oblasti obrazovanja između BiH i Austrije, napomenuo je da postoji velika spremnost i dobrim dijelom uključenost velikih univerzitetskih centara u Sarajevu i Banjaluci.

- Svijetao primjer je Medicinski fakultet u Foči, koji pored učešća u programima razmjene nastavnika i studenata već petu godinu priprema međunarodni program na engleskom. Na taj način je u ovaj mali grad istočne Republike Srpske stiglo je više od 300 stranih studenata iz 17 zemalja - rekao je Bencun.

On je mišljenja da međunarodna saradnja u oblasti obrazovanja može pozitivno da utiče i na druge oblasti, te da je upravo u manjim sredinama, kao što je Foča, to najvidljivije.

- Tu se prisustvo stranih studenata odražava na lokalnu ekonomiju, interkulturalnu razmjenu, privlači veći broj posjetilaca i mijenja u potpunosti paradigmu svakodnevnog života - napomenuo je Bencun.

On je naveo da su na panelu predstavnici dva najveća univerziteta u Austriji, u Beču i Gracu, iznijeli rezultate dosadašnje saradnje sa univerzitetima u Sarajevu i Banjaluci, te izrazili spremnost za nove zajedničke projekte razmjene osoblja i studenata.

Panel je organizovala Austrijska agencija za obrazovanje i internacionalizaciju, te su predstavnici ove agencije izrazili očekivanja da će BiH uskoro punopravno pristupiti EU programu ERAZMUS plus, te da će moći biti i nosilac a ne samo partner na brojnim obrazovnim i istraživačkim projektima u raznim oblastima.

Na panelu su učestvovali i ministar pravde Austrije Alma Zadić, šef odjeljenja za međunarodnu saradnju u oblasti visokog obrazovanja Agencije Gerhard Volc, službenik za obrazovanje Agencije u Sarajevu Viktorija Kuzmits, te predstavnici za međunarodnu saradnju univerziteta u Beču i Gracu.

U publici su bili predstavnici austrijskih institucija iz oblasti obrazovanja, univerziteta, škola, naučni radnici, studenti i drugi zainteresovani za međunarodnu saradnju i razmjenu u oblasti obrazovanja i stručnog usavršavanja.