latinica  ћирилица
12/04/2024 |  15:35 ⇒ 17:20 | Autor: RTRS

Šapić i Kuvalja: Srbija i Srpska zajedno

Biciklistička trka "Beograd-Banjaluka" simbol je istog naroda sa dvije strane rijeke Drine, zajednička je poruka predsjednika Privremenog organa grada Beograda Aleksandra Šapića i direktora trke Vladimira Kuvalje koji su se danas sastali u Beogradu i dogovorili nastavak uspješne saradnje.
Šapić i Kuvalja - Foto: Ustupljena fotografija
Šapić i KuvaljaFoto: Ustupljena fotografija

Trka ove godine okuplja 175 biciklista iz 40 zemalja svijeta, a kao i minulih 17 puta, bar na nekoliko minuta briše granicu na Pavlovića mostu jer karavan iz Srbije u Srpsku prelazi bez zaustavljanja.

- Trka godinama unazad okuplja bicikliste sa četiri kontinenta i ima veoma značajnu simboliku za srpski narod sa obje strane Drine. Iako živimo u različitim državama, isti smo narod i moramo da se na svaki mogući način podržavamo i spajamo, a ovakvi događaji su jedinstvena prilika za tako nešto. Saradnja Republike Srpske i Srbije je od vitalnog značaja za opstanak srpskog naroda - rekao je Šapić.

Trka ove godine slavi punoljetstvo, a vozi se pod sloganom "Srbija i Srpska zajedno", podvukao je Kuvalja.

- Veliko mi je zadovoljstvo što imamo snažmnog partnera u Aleksandru Šapiću, lideru koji zajedno uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića gradi jaku nacionalnu politiku, a ujedno pruža podršku Srbima sa ove strane Drine na šta smo ponosni. Na Srbiju gledamo kao maticu, a Beograd je naš najveći grad. Od velike je važnosti da imamo najbolju moguću, bratsku saradnju koju u praksi provode lideri Alesandar Vučić i Milorad Dodik - rekao je Kuvalja.

Trka je na programu od 17. do 21. aprila, okupiće 25 profesionalnih ekipa.

Prva etapa biće vožena u Obrenovcu 17. aprila, a dan kasnije start je u Beogradu, dok je cilj u Bijeljini.

Treća etapa vozi se od Zvornika do Vlasenice, a potom slijedi najteža etapa od Višegrada do Јahorine.

Posljednjeg dana trke, 21. aprila biciklisti će voziti od Doboja do Banjaluke.