latinica  ћирилица
12/04/2024 |  15:55 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Bez odgovora iz Haga u vezi sa Karadžićem

Međunarodni mehanizam za krivične sudove nije reagovao na upit Srne kada će preduzeti korake radi premještaja prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića iz jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja.
Radovan Karadžić - Foto: RTRS
Radovan KaradžićFoto: RTRS

Srna je poslala upit u utorak, 9. aprila, nakon izvještaja o katastrofalnim uslovima u kojima Karadžić služi kaznu.

Uprkos brojnim zahtjevima, uključujući upućenih predsjedniku MMKS Grasijeli Gati Santani, Karadžić se i dalje nalazi u britanskom zatvoru i još se ne preduzimaju koraci za njegov premještaj.

Sonja Karadžić Јovičević, kćerka prvog predsjednika Srpske, izjavila je ranije Srni da je Santana dobila desetine dopisa sa dokazima kontinuirane torture kojoj je Karadžić izložen gotovo tri godine.

Ona je navela da je sudija Santana do sada dobila desetine dopisa advokata Gorana Petronijevića sa navedenim primjerima i dokazima kontinuirane torture.

Ukazujući na podatke britanske Vlade, Јovičevićeva je napomenula da se navodi da je zatvorski sistem pretrpan, resursi oskudni, a pravovremena zdravstvena pomoć često nedostupna.

- Sami ističu da nisu ni opremljeni ni sposobni da ispune odredbe Ugovora o preuzimanju i smještaju osuđenika Haškog tribunala -  napomenula je Јovičevića.

Јovičevićeva je istakla da je za zdravstveno stanje Radovana Karadžića, nepružanje pomoći, pregleda i adekvatne terapije, osim uprave britanskog zatvora u kome služi kaznu, još odgovorniji Rezidualni mehanizam tribunala u Hagu.

- Oni svojim odlukama o transferu zatvorenika u druge zemlje sami sebe proglašavaju "kontrolnim mehanizmom" uslova i okolnosti u kojima zatvorenici služe kaznu, oni koje su oni osudili i premjestili. Oni su i jedini koji mogu i moraju da donesu odluku o premještaju kada zatvor ne ispunjava uslove koje je njima garantovao - rekla je Јovičevićeva.

Јovičevićeva je ranije izjavila Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH zatražio je od predsjednika Santane da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je u subotu, 6. aprila, da je spreman da ode u Englesku da pregleda prvog predsjednika Srpske, čije je zdravstveno stanje pogoršano.

On je istakao da je na to spreman čak i o ličnom trošku, te da tim ljekara UKC-a može otputovati čim dobiju potrebna odobrenja.

Đajić je u februaru ove godine predvodio tim ljekara iz Banjaluke koji je pregledao generala Ratka Mladića u Hagu, te su detaljno pregledali i medicinsku dokumentaciju.

Ljekarski tim su činili Milan Stojaković, Nikola Šobot i Siniša Miljković.

Radovan Karadžić nalazi se u engleskom zatvoru "Vajt", gdje služi kaznu u užasnim uslovima.