latinica  ћирилица
12/04/2024 |  16:12 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

Kako živjeti sa Parkinsovom bolešću; U kojem periodu života se javlja? (VIDEO)

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta. Јedan od prvih simptoma često je lagano podrhtavanje ruku ili prstiju, koje se polagano razvije u nekontrolisano ritmično podrhtavanje. Kako živjeti sa ovom bolešću?
Vi i Vaše zdravlje - Foto: RTRS
Vi i Vaše zdravljeFoto: RTRS

Parkinsonova bolest se može ispoljiti u bilo kojem životnom dobu, a najčešće se javlja kod ljudi između 60-e i 70-e godine života.

- Parkinson je hronična bolest koja se manifestuje kada 50 - 60 odsto neurona u mozgu izgubi mogućnost da luči transmiere koji su nam neophodni za kretanje, pokrete i mnoge druge aktivnosti. Procenat tih pacijenata se povećava poslije 80-e godine života ali kod deset odsto pacijenata se javlja i u mlađoj životnoj dobi, 40-im ili 50-im godinama. Ljude zaista treba ohrabriti ali uz terapiju može se držati pod kontrolom - pojasnio je Draško Prtina, neurolog.

Simptomi Parkinsonove bolesti su drhtavica, ukočenost mišića, problemi sa ravnotežom, poteškoće u obovljanju svakodnevnih aktivnosti.

Međutim, uz pravilnu terapiju, psihološko savjetovanje i podršku porodice, osobe mogu voditi kvalitetan i ispunjen život.

- Budući da se radi o progresivnoj bolesti, sama ta progresivnost dodatno može da utiče na ličnost, kako u pogledu emocija, tako i u kognitivnom smislu. Parkinsonova bolest, osim uticaja na samog pacijenta može značajno uticati i na porodicu. Trudimo se da u radu sa pacijentom težimo ka tome da održimo aktivnu ulogu čovjeka - rekla je Gabrijela Јanković, psiholog.

Opširnije u prilogu: