latinica  ћирилица
12/04/2024 |  16:23 ⇒ 19:07 | Autor: RTRS

Vrijeme je alergija; Zbog kojih simptoma bi trebalo da se zabrinemo? (VIDEO)

Proljeće je za nekog najljepše godišnje doba, a za nekog zbog alergija noćna mora. Polen je uveliko tu, što nagovještava početak sezone alergija. Pacijenti najčešće nisu sigurni kako prepoznati simptome i kako se liječiti?
Poljsko cvijeće - Foto: RTRS
Poljsko cvijećeFoto: RTRS

Alergija "preosjetljivost", je pretjerana reakcija imunog sistema na određenu supstancu odnosno alergen.

Sve je do imunog sistema i načina ishrane. Građani se pitaju kako alergije u njihovo vrijeme nisu bile izražene u tolikoj mjeri.

I za Brankicu Zubić problemi počinju s početkom cvjetanja.

- Ne znam od čega je alergija. Na Paprikovcu sam vadila nalaze i traje dugo. Mislim da je korijenje iz prirode ulja, jer prije deset godina su me testirali i bila sam alergična na sva moguća ulja - navodi Zubićeva.

Važno je razlikovati alergijske reakcije od iritacija na koži. Iritacija se manifestuje peckanjem i svrabom i bitno je da se nakon ispiranja vodom smanjuje.

- Alergijske reakcije se od prvih razlikuju jer su burnije, ne prolaze, ne možete ih saprati i traju duže. Svi kad dođemo kući operemo ruke, umijemo se, ali naša kosa je poput usisivača, u kojoj ima puno prašine i polena, tako da ju je potrebno oprati - ističe Alma Kovačević Tucek, dermatovenerolog.

Opširnije u videu: