latinica  ћирилица
12/04/2024 |  16:23 ⇒ 22:29 | Autor: RTRS

U Banjaluci otvoren Festival cvijeća (FOTO/VIDEO)

U Parku "Petar Kočić" u Banjaluci otvoren je Festival cvijeća koji će trajati do 14. aprila.
Festival cvijeća - Foto: RTRS
Festival cvijećaFoto: RTRS

Ovo je uvertira za manifestaciju Banjalučko proljeće.

Više od trideset izlagača obogatilo je ovogodišnji Festival cvijeća. Sve do nedjelje, 14. aprila Park "Petar Kočić" biće cvjetna oaza. Ovim festivalom počela je proslava proljeća u gradu na Vrbasu.

Na festivalu cvijeća, petu godinu za redom je i Ivana Јokić.

- Danas su tu tulipani, kale, mini gerberi i saksijsko svijeće, začinsko bilje i svijeće za bašte i balkone. Od jutros građani najviše traže začinsko bilje. Kupuju i tulipane u buketima za poklon, ali bosiljak je nešto što je od jutros najtraženije - kaže izlagač na Festivalu cvijeća Ivana Јokić.

Festival cvijeća obogatio je i tulipan sorte "Banjaluka". Ukrštene dvije sorte dale su prepoznatljiv tulipan koji se uzgajao u Holandiji za svjetsko tržište, a stvorio ga je 1974. godine banjalučki tim cvjećara.

Crveno-žuti tulipan po imenu "Banjaluka" vratio se u rodni grad 2018. godine kada je zvanično posađen u centralnom gradskom parku Petar Kočić.

Bogata ponuda cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja koju je pripremio veliki broj izlagača, kao i foto – kutak , samo su dio onog što je predstavljeno na ovogodišnjem festivalu.