latinica  ћирилица
12/04/2024 |  16:42 ⇒ 17:35 | Autor: SRNA

Čović: Poziv političkim partnerima na zajedničko rješavanje problema

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović istakao je da svi koji pokušavaju zaustaviti pozitivne procese u BiH neće u tome uspjeti, te pozvao političke partnere na zajedničko rješavanje problema.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović je rekao da narednih sedam dana treba iskoristiti da se događaji koji su često izvor političke krize, kao što je bilo nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i sada previranja oko rezolucije o Srebrenici u UN, amortizuju na politički način koji će biti prihvatljiv za sve.

On je istakao da se svi problemi moraju rješavati mirnim putem, s ciljem nastavka pregovaračkog procesa sa EU.

- Siguran sam da imamo dovoljno odgovornosti da pratimo te procese na najprimjereniji način, a svi koji se trude da uzburkaju političku scenu u BiH ne treba im previše napora, nije to teško uzburkati - ocijenio je Čović.

On je rekao novinarima u Grudama da mu je važno da šire okruženje BiH "ne baci nikakav bezbjednosni ili bilo kakav negativni uticaj na ovaj prostor" i da je uvjeren da se to neće desiti.

Čović je za iduću sedmcu najavio veliki broj sastanaka sa predsjednicima država i vlada iz okruženja na marginama Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, prenose federalni mediji.

- Siguran sam da ćemo na marginama Sajma otvoriti neke pregovaračke procese o samoj BiH, kako bi već na prvim sjednicama Savjeta ministara možda ponovno na dnevni red došla zakonska rješenja koja nismo završili - Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, Prijedlog zakona o sudu i druga pitanja, a kako bi opet poslali poruku prijateljima iz Brisela da se ovaj proces ne smije zaustaviti - poručio je Čović.

S obzirom na to da su evropski izbori u junu, Čović smatra da je važno iskoristiti idućih nekoliko mjeseci kako bi se sa zvaničnicima sa kojima su otvoreni procesi, napravili jasni planovi za ovu i sljedeću godinu.