latinica  ћирилица
12/04/2024 |  18:49 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

Minić: Ko nema uredno prijavljene životinje neće imati pravo na obeštećenje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je, povodom ponovne pojave afričke kuge svinja, da svi koji nemaju uredno obilježene i prijavljene životinje i koji nisu ispunili uslove iz pravilnika više neće imati pravo na obeštećenje.
Savo Minić - Foto: RTRS
Savo MinićFoto: RTRS

Minić je istakao da je u cjelosti izvršena eutanazija i neškoljivo uklanjanje životinja zaraženih afričkom kugom svinja na farmi u Bijeljini i da se dalje rade inspekcijske kontrole kada je riječ o prometovanju živih životinja.

- Sve ono što smo donijeli planom i programom mjera se radi na terenu, bitno je da je sa jučerašnjim danom u cijelosti izvršena eutanazija i neškoljlivo uklanjanje svih tih životinja - izjavio je Minić.

On je rekao da je u proteklih 15 dana izdato više od 17 prekršajnih naloga koji su se odnosili na prometovanje živih životinja i da oni koji nemaju uredno obilježene i prijavljene životinje i koji nisu ispunili uslove iz pravilnika više neće imati pravo na obeštećenje.

- Moramo shvatiti da je i okruženje takvo, da je bolest nemilosredna, da ne možemo više priuštiti sebi da držimo svinje iz hobija, a na taj način širimo bolest i ugrožavamo ozbiljnu proizvodnju svinjskog mesa u Republici Srpskoj - dodao je Minić.