latinica  ћирилица
12/04/2024 |  19:21 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Lijevče polje: Ratari koriste vremenske uslove da bi zasijali kukuruz (VIDEO)

Povoljne vremenske prilike ratari u Lijevče polju i Potkozarju koriste da bi u optimalnom agroroku zasijali najzastupljeniju ratarsku kulturu, kukuruz.
Kukuruzi - Foto: RTRS
KukuruziFoto: RTRS

Prema procjenama do sada je pod kukuruzom 20 odsto od planiranih 29.000 hektara. U dobrom stanju su i ozimi usjevi kojima su potrebni prihrana i zaštitni tretmani.

Јovo Lukić iz Donjih Karajzovaca ovog proljeća namjerava kukuruzom zasijati pet i po hektara. Kaže da je sa sjetvom uvijek započinjao u prvoj dekadi aprila. Ohrabren je činjenicom da je sjetva znatno jeftinija nego prethodnih godina.

- Јeste jeftinija je i đubrivo i sjeme i imamo regresirano gorivo od ministarstva poljoprivrede umanjeno za 80 feninga tako da je ova godina povoljnija kud i kamo u odnosu na prošlu godinu - kaže Јovo Lukić.

Uslovi za sjetvu su povoljni. Osim idealne temperature zemljišta i vlažnost je zadovoljavajuća.

- Na početku aprila imali smo i dovoljnu količinu padavina koja je doprinijela boljoj pripremi zemljišta za sjetvu a i sjeme će imati dovoljno vlage da normalno klija - rekla je Bojana Panić iz Resora za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška.

U dobrom stanju su i ozimi usjevi koji su zasijani na 12 i po hiljada hektara. Јečam je u fazi klasanja a pšenica, koja je sa 7500 hektara najzastupljenija, u fazi vlatanja. Da bi se ostvarili iznadprosječni prinosi pažnji je potrebno obratiti na zaštitne tretmane.

- Poslije druge prihrane treba voditi računa u fazi klasanja ječma i pšenice da se obavi zaštita klasa od bolesti fuzarioza i insekata insekticidom protiv lisnih ušiju, leme i tripsa - dodao je Nenad Erceg iz Resora za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška.

- Pšenica je počela biti izuzetno zahtjevna biljka i to je nešto nevjerovatno znači od prvog tretmana zaštite lista, protiv trave evo kod nas u Lijevče polju pojavile su se uskolisne trave ljulj, paulj, i još neke vrste ljuljova i izuzetno su otporni i moraju se vršiti prskanja - kaže Đuro Cvijić.

Ovog proljeća na području Gradiške, Laktaša i Srpca značajne površine biće zasijane i uljaricama. Plan je da se 1700 hektara zasije sojom i 600 hektara suncokretom.