latinica  ћирилица
12/04/2024 |  20:20 | Autor: SRNA

Varhelji najavio "Plan rasta za Balkan" (VIDEO)

Evropska komisija donijela je odluku da se do 2027. godine pred zemlje kandidate iznesu koristi od članstva što je, takozvana postepena integracija, a to znači da potencijalne članice mogu uživati u benefitima i prije samog prijema u EU, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.
Oliver Varhelji (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Oliver Varhelji (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Varhelji je u svom govoru objavljenom na društvenoj mreži Iks naveo da je to novi element i novina pod nazivom "Plan rasta" koji je dodatak Ekonomskom i investicionom planu.

- Primijetili smo da su potrebe za investicijama mnogo veće od onoga što nudi Ekonomski i investicioni plan. Donijeli smo odluku da pokrenemo novu fazu, a to je način na koji doći do ubrzanja u integraciji Balkana - naglasio je Varhelji u govoru na forumu u Atini.

Prema njegovim riječima, za proširenje i evropski proces nije bitan proces već ujedinjenje kontinenta, puna integracija novih članica u ekonomsko i društveno tkivo i time u napredak, stabilnost i bezbjednost.

- Prilikom ponovnog osmišljavanja proširenja, smatram da je veoma bitno da se krene iz osnova jer se previše vodila diskusija o procesu. I to nas je spriječilo da gledamo u drugi veoma bitan dio proširenja a to je prava integracija - dodao je Varhelji.