latinica  ћирилица
12/04/2024 |  22:03 | Autor: SRNA

Upućena pisma svim delegacijama Savjeta Evrope da razmotre prijem Kosova

Šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Biljana Pantić Pilja uputila je pisma svim šefovima delegacija u toj instituciji sa molbom da još jednom razmotre prijedlog za prijem takozvanog Kosova u Savjet Evrope.
Savjet Evrope - Foto: SRNA
Savjet EvropeFoto: SRNA

Pilja je rekla da će srpska delagacija u utorak, 16. aprila, u Savjetu Evrope još jednom podsjetiti da Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština i da nije riješila problem ekspropijacije zemljišta, ali da će ukazati i na bezbjedonosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i to predstaviti kao protivargument.

Ona je dodala da se po statutu Savjeta Evrope, ukoliko samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope, krše dva člana.

- Članom tri i članom četiri je predviđeno da svaka evropska država može postati članica organizacije. Tu je problem, jer takozvano Kosovo nije evropska država, postoji jasno Rezolucija UN 1244 i postoje zemlje koje su članice Savjeta Evrope i ne priznaju takozvano Kosovo kao nezavisnu državu i tu se odmah opovrgava član tri - objasnila je Pilja.

Ona je dodala da član četiri kaže da svaka evropska država u kojoj vladaju vladavina prava i gdje se poštuju ljudska i manjska prava i sloboda, treba da postane članica.

- O kojim mi pravima pričamo, kada imate problem srpskog stanovništva koje preživljava istrebljenje na teritotiji Kosova i Metohije pod režimom Aljbina Kurtija - rekla je ona za Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je poslao pisma evropskim liderima, njemačkom kancelaru Olafu Šolcu i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, a Pilja je rekla da je to važno jer slijedi sastanak Komiteta ministara Savjeta Evrope na kojem sredinom maja treba da bude donesena konačna odluka o prijemu Prištine.

Ona je objasnila da je to sljedeći korak i da vjeruje da će Vučić na taj način da iskoristi sve svoje kontakte kako bi uticao na evropske zvaničnike.