latinica  ћирилица
13/04/2024 |  10:19 | Autor: SRNA

Lalić: Ministarstvo sufinansira polisu osiguranja proizvodnje

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić pozvao je poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoju proizvodnju, a Ministarstvo će plaćati 60 odsto iznosa polise.
Saša Lalić - Foto: RTRS
Saša LalićFoto: RTRS

Lalić je rekao da nema opravdanja za neosiguravanje proizvodnje, jer je značajna podrška resornog ministarstva u tom segmentu, s obzirom na to da su se prošle godine suočili sa vremenskim neprilikama poput superćelijske oluje koja je napravila teško nadoknadivu štetu.

On je naveo da dva faktora određuju proljetnu sjetvu – agroekološki uslovi i repromaterijali, a oba su povoljnija nego lani.

- U proljećnoj sjetvi će biti zasijano oko 170.000 hektara, od kojih će oko 130.000 hektara biti pod kukuruzom. Povrće će biti zasijano na oko 15.000, a uljarice na oko 6.500 hektara - rekao je Lalić.

On je podsjetio da je u jesen zasijano više od 60.000 hektara strnih žita, od kojih prednjači pšenica, a podsticaj u tom segmentu iznosi 500 KM po hektaru za šta je obezbijeđeno ukupno 12,5 miliona KM.

Lalić je istakao da je povećan regres za dizel-gorivo sa 0,75 KM na 0,80 KM po litru.

- Prošle godine izdvojeno je više od deset miliona KM za te namjene, a ove godine će biti izdvojeno i dodatnih više od tri miliona KM - naveo je Lalić.

Prema njegovim riječima, regresiranje sjemena domaćih proizvođača biće u iznosu od 50 odsto od maloprodajne cijene, a podrška sjetvi uljarica iznosi 400 KM po hektaru, za šta će biti izdvojeno oko 2,5 miliona KM.

- Kada sve saberemo za to je rezervisano više od 30 miliona KM - dodao je Lalić.

Kao važan segment podrške poljoprivredi, on je naglasio kapitalne investicije i podsjetio da je javni poziv otvoren do 17. aprila.

Podrška Ministarstva u ovom segmentu iznosi 40 odsto od investicije, a 50 odsto za lica mlađa od 40 godina ili žene nosioce gazdinstva, zatim gazdinstva iznad 600 metara nadmorske visine ili ona koja su u sistemu organske proizvodnje.

- Već sada imamo više od 600 podnesenih zahtjeva. Ove godine u Srpskoj je kupljeno više od 250 traktora, a prošle godine ih je bilo 865 što je rekord koji niko nije očekivao - rekao je Lalić.

On je napomenuo da je u prethodne četiri godine u Republici Srpskoj kupljeno više od dvije hiljade traktora, što u Ministarstvu smatraju impozantnim podacima.

- Proizvođaču se daje određena sigurnost da investira sredstva ne samo u traktore već i ostalu opremu. Realizovali smo i dva javna poziva kada je riječ o mađarskim investicijama, gdje je uloženo više od 50 miliona KM Vlade Mađarske - rekao je Lalić.

On je naglasio da je prošle godine u Republici Srpskoj uloženo više od 200 miliona KM u kapitalne investicije.

Govoreći o dinamici isplate podsticaja, pomoćnik ministra je naglasio da je prethodnih godina isplata odvijana u rekordnom roku, odnosno da se ne može reći da je loša ili spora.

- Agrarni budžet 2022. godine je bio 75 miliona KM, dodatno smo isplatili 31,5 miliona KM iz Kompenzacionog fonda, što znači ukupno 106,5 miliona KM. Sa današnjim danom smo već isplatili oko 109 miliona KM novčane podrške. Ako dodamo i isplatu za naknadu štete usljed afričke kuge svinja u iznosu od 23 miliona KM, to znači da smo u poljoprivredi već isplatili dva budžeta iz 2022. godine - istakao je Lalić.

On je istakao da je isplaćena kompletna tekuća proizvodnja, da su sanirani problemi koji su bili nepredviđeni, a da će u narednom periodu biti isplaćena i sredstva za kapitalne investicije.

- Rješenje Ministarstva je sigurnost da će poljoprivredniku sredstva biti isplaćena, nikada nije ostalo nijedno rješenje da nije isplaćeno - zaključio je Lalić.