latinica  ћирилица
13/04/2024 |  11:01 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

Rajilić: Srpska će postojati i svjedočiti istinu o stradanju Srba

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić poručila je da će, bez obzira na eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, koja bi bila neobavezujući dokument, Republika Srpska i dalje postojati, te svjedočiti istinu o stradanju srpskog naroda i o svim stradanjima na ovom području.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Namjera ovakve rezolucije je da se o Srbima priča na najgori način. Neobavezujuća rezolucija je samo prazna priča neprijatelja - rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da poznati srbomrzci - Njemačka, Velika Britanija i SAD, služeći se lažima i konstrujišući zločin lokalnog karaktera u takozvani genocid, žele da se osvete Srbima jer ih nisu uništili u dva svjetska rata i Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kome su ove zemlje bombardovale Republiku Srpsku 1995. godine i Srbiju 1999.

- Ovdje je riječ o totalnom poremećaju uma predlagača. O genocidu pričaju oni koji su vijekovima vršili genocid nad Srbima i Јevrejima i okrivljuju upravo one koji su preživjeli genocid - istakla je Rajilićeva.

Ona je poručila da nikakve sankcije, mržnja i fobije fašista u svijetu neće natjerati Srbe da priznaju ono što se nije dogodilo, niti da prihvate bilo koju laž.

- Mnogo je naroda u svijeti stradalo upravo od ovih fašista i nadamo se da će ova rasprava u UN biti samo pucanj u prazno - zaključila je Rajilićeva.

Nakon ruskog veta u Savjetu bezbjednosti UN britanskoj rezoluciji o Srebrenici 2015. godine, nova rezolucija o Srebrenici mogla biti predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN ovog mjeseca.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma genocid, navodeći da se odnosi "na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod", a Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.