latinica  ћирилица
13/04/2024 |  12:04 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici nema podršku institucija i organa BiH, i nema nikakav značaj i težinu (VIDEO)

Politička situacija u BiH dodatno je usložnjena muslimanskom rezolucijom o Srebrenici, koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsjedništva BiH, kaže predsjednik Milorad Dodik. Kaže da oni od Srebrenice žele da naprave mit, uz poruku da samo jedna strana ima pravo da oplakuje svoje žrtve. Predsjednik Srpske, uoči foruma za grčku nacionalnu televiziju poslao je jasnu poruku - ovo je spekulativni proces sponzorisan od Njemačke i zapadnih zemalja, te pozvao sve prijatelje srpskog naroda da ne upadnu u zamku toga. Iz Srbije i Srpske poručuju: Srpski narod drži baklju slobode veoma visoko i zato im i smetamo.
Savjet bezbjednosti UN (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE - ilustracija) -
Savjet bezbjednosti UN (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE - ilustracija)

Cjelokupna priprema rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a negativno utiče na stanje u BiH i nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, izjavio je za grčke medije predsjednik Milorad Dodik. Naglašava da je rezolucija spekulativni proces sponzorisan od Njemačke i zapadnih zemalja i pozva sve prijatelje srpskog naroda da ne upadnu u zamku toga. Dodik je istakao, da onaj ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržaće proces mirnog razlaza u BiH.

- Pozivamo sve naše prijatelje, pa i Grčku da ne upadnu u zamku i pridruže se jednom spekulativnom procesu koji je podržan i sponzorisan od strane Njemačke, a i naravno od nekih zemalja sa Zapada koji su ranije bombardovali Srbe u tri navrata i pokušavaju sada time da očiste svoju prljavu prošlost - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Rezolucija je demonstracija novog kršenja međunarodnog prava i nastavak zapadne politike da se Republika Srspka dovede u nemoguću poziciju, i na kraju ukine, smatra predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Naglašava da za ovu rezoluciju neće svi glasati, i da će ono što u ovom momentu radi i Srpska i Srbija ući u istoriju. Stevandić ponavlja, jedina namjera Srpske je da živi u miru i samostalno donosi svoje odluke.

- Mi već sada znamo da preko 40 zemalja ne prihvata kliše Zapada u prekrajanju istorije. Kada znate da je jedna velika Rusija nedavno imala samo sedam glasova, onda morate da znate da je ovo već pobjeda srpskog naroda - istakao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Bivši diplomata Vladislav Јovanović izjavio je da su poruke predsjednika Dodika i Vučića o posljedicama eventualnog donošenja rezolucije o Srebrenici u UN, demonstracija srpskog jedinstva, ali i upozorenje onima koji su se ujedinili u najmeri totalnog anatemisanja srpskog naroda da time mogu ugroziti zajednički život u BiH.

- Srbija je prepoznala ovu rezoluciju kao svoj vitalni nacionalni interes i smatra da može biti od velike pomoći Srpskoj. Kaže da bi uzdržanost velikog broja zemalja u glasanju bila pobjeda Srpske i Srbije - poručio je Vladisav Јovanović, bivši diplomata.

Novinarka Ljiljana Smajlović ističe da ovom rezolucijom velike sile peru svoju savjest.

- Licemjerno je da danas pričamo o Srebenici, dok u Gazi ginu civili, djeca, gotovo svakoga časa. Međutim od tih istih možete čuti da Izreal ima pravo na odbranu - kaže Smjalovićeva.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da sve što treba znati o rezoluciji o Srebrenici - jeste da nema podršku institucija i organa BiH, što znači da ona kao takva nema nikakav značaj i težinu za BiH, njene narode i građane. Zvaničnici naglašavaju da srpski narod drži baklju slobode veoma visoko i zato smeta onima koji bi da ruše Republiku Srpsku.