latinica  ћирилица
13/04/2024 |  12:25 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Zvornik: Obilježeno 32 godine od osnivanja Specijalne brigade policije (FOTO/VIDEO)

Pomenom i polaganjem vijenaca u Zvorniku je obilježeno 32 godine od osnivanja Specijalne brigade centralnog odreda policije.
Zvornik, 32 godine od osnivanja Specijalne brigade centralnog odreda policije - Foto: RTRS
Zvornik, 32 godine od osnivanja Specijalne brigade centralnog odreda policijeFoto: RTRS

Pripadnici ove brigade aktivno su učestvovali u stvaranju MUP-a Republike Srpske.

Ratni put počeli su oslobađanjem srednje škole MUP-a BiH na Vracama u Sarajevu, da bi im baza poslije bila u Zvorniku.

Branili su srpski narod na brojnim ratištima, a u temelje Republike Srpske ugradili su 144 imena, koji su dali život za Republiku Srpsku.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je naša obaveza da se sjećamo onih koji su bili hrabri i dali živote za Republiku Srpsku.

On je rekao da je Centralni odred Specijalne brigade policije, kao sastavni dio Vojske Republike Srpske, svojim životima i dijelovima tijela označio granice Republike Srpske.

- Žrtve koje su dali Centralni odred, Specijalna brigada policije, kao i sve žrtve koje je dala Republika Srpska za slobodu, obavezuju sve nas da radimo na slozi i jedinstvu kao imerativu da bismo sačuvali Srpsku i time bar malo vratili dug prema onima kojih više nema, kao i prema nama preživjelima, da bi buduće generacije živjele u slobodi - rekao je Ostojić.

Zvornik, 32 godine od osnivanja Specijalne brigade centralnog odreda policije

Predsjednik Udruženja pripadnika Centralnog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Željko Јanković rekao je da je Centralni odred bio okosnica Specijalne brigade policije i MUP-a, čije je jedno od sjedišta bilo i u Zvorniku.

- Centralni odred je bio jedna od najmobilnijih jedinica, nije bio vezan ni za jednu opštinu ili jedno mjesto, nego je bio angažovan na republičkom nivou i učestvovao na ratištima prema operativnim potrebama - rekao je Јanković.

Zamjenik komandanta Specijalne brigade policije Miroslav Marić rekao je da je ova brigada u datom momentu učinila maksimalno sve što je mogla i da su njeni učesnici ponosni na sve što su dali i što je od njih traženo.