latinica  ћирилица
14/04/2024 |  11:57 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Nešić: Rezolucija o Srebrenici neće donijeti ništa dobro

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da je u toku opšta hajka pripadnika međunarodne zajednice i određenih ljudi iz Federacije BiH na Republiku Srpsku, te da će rezolucija o Srebrenici, ako bude izglasana u UN, biti dodatni alat za pritiske i na Srbiju i na Srpsku, ali neće donijeti ništa dobro.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro ocijenio da je jedan od razloga za inicijativu za tu rezoluciju to da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske i nezavisne politike, te da na taj način bude pritisnut zbog Kosova i Metohije i orijentacije u spoljnoj politici.

Nešić je rekao da je uvjeren da Republika Srpska može postati nezavisna država i da tu ne bi govorio o bilo kakvom otcjepljenju, već o podjeli BiH mirnom solucijom na faktičko stanje stvari.

On je istakao da je Republika Srpska danas jedinstvena i homogena, gdje većinsko stanovništvo jeste srpsko i 90 odsto želi nezavisnu Republiku Srpsku.

Nešić je naglasio da su se Srbi uvijek zalagali za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da u situaciji kada to više nije moguće shvataju da je neminovna opcija mirno razdvajanje.

- Samo želimo poštovanje onog što jeste Republika Srpska, koja ima svoju teritoriju, svoj narod, svoje institucije, svoje nadležnosti. Bilo kakvu drugu BiH nećemo prihvatiti. Mi se danas nalazimo u BiH u kojoj ne želimo da budemo, ali smo pristali zarad mira i bezbjednosti - rekao je Nešić.

Odgovarajući na pitanje da li je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pravu kad kaže da BiH neće preživjeti sve pritiske, Nešić je naveo da je BiH duboko podijeljena sa tri naroda i dva entiteta i da svakodnevna dešavanja u BiH navode na pitanje da li ta zemlja i danas uopšte postoji kao normalna i funkcionalna.

- Sve podjele koje postoje u BiH vidljive su na svakom koraku. Kad uđete u Republiku Srpsku, dočeka vas srpska trobojka, kad uđete u Federaciju BiH pod dominantnom kontrolom muslimana, dočeka vas plavo-žuta zastava, a kad uđete na teritoriju pod kontrolom Hrvata, dočeka vas njihova šahovnica. Zato kažem da bi mirno odvajanje bilo samo sprovođenje stvarne situacije na terenu - ukazao je Nešić.

On je rekao za "Kurir" da je Milorad Dodik legalno izabrani predsednik Republike Srpske i predstavlja izbornu volju srpskog naroda, te da ne vjeruje u mogućnost njegovog hapšenja, ali da se ozbiljno shvataju sve takve informacije koje dolaze i do predsjednika Srpske.

- Takve sulude namjere i bespravni atak, Republika Srpska neće dozvoliti - poručio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Nešić je ukazao da postupci Kristijana Šmita i njegovo imenovanja koje nije odobreno u Savjetu bezbjednosti UN govore o "demokratiji" koja se pokušava nametnuti u BiH.

- Nigdje na svijetu pojedinac ne donosi zakone. Ako malo bolje pogledate, on je na neki način suspendovao parlament, jer je preuzeo njegovu ulogu i donosi zakone. Šta će se desiti ako sutra suspenduje sudsku vlast, hoće li on postati i sudija? On nema potvrdu Savjeta bezbjednosti, on nije imenovan Dejtonskim mirovnim sporazumom, vrši nedemokratske poteze, stavlja se iznad institucija, a to je neprihvatljivo i nije u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje suverenitet jedne zemlje - napomenuo je Nešić.

On je upozorio i na prijetnju koju predstavljaju radikalni islamisti, koji su, kako je naveo, spremni na sve.

Povodom Dodikove najave da će otići u Rusiju i sresti se sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, Nešić je rekao da će i on najvjerovatnije krajem aprila biti u Sankt Peterburgu na bezbjednosnom forumu zajedno sa predsjednikom Srpske.

- Mi Srbi doživljavamo Rusiju kao prijateljsku zemlju koja se postavlja i zaštitnički prema nama i na glasanju Savjeta bezbjednosti, kad nas štiti stavljanjem veta da nas ne označe kao genocidan narod. To se ne smije zaboraviti. Kultura, vjera, tradicija i veze srpskog i ruskog naroda su neraskidive i treba ih njegovati - rekao je Nešić i podsjetio da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Odgovarajući na pitanje da li se boji reagovanja zapadnih predstavnika povodom odlaska u Rusiju, Nešić je poručio da ga ne zanima šta će da kažu strane ambasade i istakao da je srpski narod slobodarski, da nikada nije pristajao na ropstvo, da se svim snagama borio za slobodu i da ima pravo na svoje mišljenje i na zaštitu vlastitih interesa.

- Ne želim da budemo kolonija. Ne zanima me šta će da kaže neko od stranih ambasada, pogotovo ovaj slučajni turista u BiH koji se odaziva na ime Šmit. Što se mene tiče, on više ni ne postoji ovde - rekao je Nešić.