latinica  ћирилица
14/04/2024 |  18:10 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Bijeljini neophodno stočno groblje (VIDEO)

Na području Bijeljine ne postoji stočno groblje.
Afrička kuga svinja - Foto: RTRS
Afrička kuga svinjaFoto: RTRS

Pojava novog žarišta afričke kuge u Semberiji aktuelizovala je pitanje gdje će biti zbrinjavane zaražene životinje.

Bezbjedne lokacije za neškodljivo uklanjanje eutanaziranih svinja preduslov su za sprječavanje širenja ove zarazne bolesti, upozoravaju nadležni.

- Mislim da je čak malo jedno stočno groblje, potrebna su četiri i to po pravcima, reonima u Bijeljini. Kuga će proći, ali i dalje će biti uginulih životinja i dalje će biti tih problema i potrebn su stočna groblja da bi se izbjeglo bacanje po šumama i potocima - kaže predsjednik UO Udruženja svinjogojaca Republike Srpske Slobodan Petrić.

Životinjski otpad mora se odlagati na propisan način na adekvatne lokacije da bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti. Da je stočno groblje neophodno, smatraju veterinari i uzgajivači.

- Mogu se naći sredstva i kupiti negdje određena parcela. Imamo toliko prostora. Ako nemamo novca za spalionice i kaliferije, makar imamo za stočno groblje - rekao je doktor veterinarske medicine Ljubiša Lazarević.

Mada je uspostavljanje stočnog groblja obaveza lokalnih zajednica, što je jasno definisano Zakonom o veterinarstvu, Grad Bijeljina to još nije uradio.

- Ministarstvo poljoprivrede je u nekoliko navrata upućivalo akte, dopise, molbe da se informišemo da li je Gradska uprava u Bijeljini uspostavilo stočno groblje. Važno je zbog cjelokupne epizitiološke situacije, ne samo na Semberiji nego i na području ostalih lokalnih zajednica - rekao je pomoćnik ministra za veterinu Negoslav Lukić.

Iz Gradske uprave Bijeljina oglasili su se saopštenjem u kojem tvrde da su blagovremeno reagovali i zbrinuli eutanazirane životinje, ali nisu precizirali ima li grad stočno groblje i na kojoj lokaciji se nalazi.

Prošle godine je zbog afričke kuge svinja eutanazirano oko 50.000 svinja u Srpskoj, od čega 43.500 u Semberiji. Da se ne bi ponovio ovaj scenario i da bi se spriječilo širenje zaraze, koja se pojavila na farmi na kojoj je do sada nije bilo, jedan od preduslova je i adekvatno zbrinjavanje uginulih životinja na stočnom groblju.