latinica  ћирилица
14/04/2024 |  18:11 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

U Nevesinju voćarstvo u povoju (VIDEO)

Nevesinjski kraj prepoznatljiv je po stočarskoj i ratarskoj proizvodnji.
Voćnjak u Nevesinju - Foto: RTRS
Voćnjak u NevesinjuFoto: RTRS

Ovo podneblje ima odlične uslove i za voćarstvo, ali je ta grana tek u povojima.

Iako nekomercijalnih voćnjaka ima mnogo, postoji samo jedna plantaža šljive i trešnje, koja je zasađena prije pet godina.

Perspektive su dobre, ali još treba vremena da bi se unaprijedila proizvodnja.

Pokušaja plantažnog uzgoja šljive bilo je i ranije, dok je trešnja eksperimentalno zasađena. U jedinom komercijalnom voćnjaku kažu da visoka Hercegovina može postati preoznatljiv voćarski kraj i da su dosad postignutim zadovoljni.

Na jedinoj plantaži šljive i trešnje u toku su proljećni radovi - rezidba i zaštita stabala.

Prošlogodišnji prinosi šljive bili su odlični, a rod ekstra kvaliteta. Tržište nije sporno, sve je prodato na području BiH i Srbije, za 1,5 KM po kilogramu, dok je trešnja imala lošiji prinos i znatno veću otkupnu cijenu od oko pet KM po kilogramu.

U opštinskoj upravi kažu da će u narednom periodu evidentirati površine pod voćnjacima. Pravo na podsticaje imaju registrovani proizvođači jabučastog, koštičavog i jagodastog voća.

U, za sada, jedinom intenzivnom voćnjaku na području Nevesinja ističu da su uslovi za voćarstvo odlični, ali da se radi o kompleksnom uzgoju, gdje se ništa ne smije prepuštati slučaju. Proces uzgoja u potpunosti realizuju samostalno, a tokom berbe angažuju se i sezonci.

Nadaju se da će uskoro biti još plantaža, a perspektivan kraj planinske Hercegovine, uz krompir dobiti još proizvoda sa zaštitom geografskog porijekla.