latinica  ћирилица
15/04/2024 |  14:45 | Autor: SRNA

Na teritoriji koju je kontrolisala tzv. Armija BiH više nema Srba, a Hrvata je sve manje

Na teritoriji koju je u proteklom ratu kontrolisala tzv. Armija BiH danas više nema Srba i Hrvata je sve manje, rekao je predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH Mario Karamatić.
Selo Trusina - Foto: RTRS
Selo TrusinaFoto: RTRS

Karamatić je naglasio da čestitka zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denisa Zvizdića povodom Dana tzv. Armije BiH - 15. aprila u kojoj je naveo da je "Armija BiH jedina legalna i legitimna vojna sila države Republike BiH", pokazuje u kojem pravcu ide politika koju današnje bošnjačke elite pokušavaju sprovoditi.

- Tzv. Armija BiH je samo jedna od tri zaraćene strane /u proteklom ratu/, a koja je samo za Hrvate imala više od 300 logora na teritoriji koju je kontrolisala - rekao je Karamatić.

Komentarišući ranije izjave bošnjačkih političara koji su govorili da "Armija BiH nije činila ratne zločine", Karamatić je istakao da kompletan narativ bošnjačkih političara i medija ide u pravcu toga da se svi zločini koje je ova vojska počinila predstave kao stradanja.

- Sutra je godišnjica masakra koji su pripadnici tzv. Armije BiH uradili u Trusini kod Konjica i bošnjački mediji će izvještavati da se tu dogodilo stradanje civila, kao da su sletjeli autobusom, a neće pominjati da su ljudi razapinjani na krstove i kako su im glave odrubljivane - rekao je Karamatić.

Prema njegovim riječima, ovaj narativ, koji Bošnjaci pokušavaju prodati svijetu, ide sve slabije i teže, zbog toga što su se u svijetu promijenili odnosi.

- Nije to baš kao što je bilo prije pet ili deset godina - zaključio je Karamatić.