latinica  ћирилица
15/04/2024 |  15:21 ⇒ 15:33 | Autor: RTRS

Pojačana kontrola nelegalnog transporta i prodaje svinja

Pojačana kontrola nelegalnog transporta i prodaje svinja, određivanje lokacija za odlaganje eutanaziranih životinja zbog svinjske kuge, bile su teme sastanka kriznog štaba Gradske uprave u Bijeljini sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i veterinarskim inspekcijama.
Sastanak, Bijeljina - Foto: RTRS
Sastanak, BijeljinaFoto: RTRS

Poslije tri mjeseca stagnacije u kojim nije bilo registrovane afričke kuge svinja nedavno je u Semberiji otkriveno novo žarište u Dvorovima , tako da će nadležne institucije u saradnji sa policijom pojačati kontrolu prometa svinja u Semberiji.

- Životinje se kolju u objektima koji nisu registrovani, nisu pod nadzorom ovlaštenog veterinara. Mi ćemo morati represivnim mjerama to koliko toliko dovesti u red, s ciljem suzbijanja afričke kuge svinja - rekao je Negoslav Lukić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo Republike Srpske.

Vlasnici svinja moraju imati markirane životinje kako bi ušle u veterinarski informacioni sistem.

- Sa gradskom veterinarskom inspkecijom nastavljamo kontrolu prometa živih životinja. Јer živa životinja se ne može staviti u promet ako nije markirana i koja nema uvjerenje o zdravstvenom stanju - naveo je Vladimir Milijević, glavni republički veterinarski inspektor.

Na satanku je bilo riječi i o određivanju većeg broja lokacija za uspostavljanje stočnih grobalja.

U Semberiji će biti štampani promotivni plakati sa upozorenjem i brojem telefona za prijavu nelegalnog prometa, jedan je od zaključaka na ovom sastanku.