latinica  ћирилица
16/04/2024 |  11:03 | Autor: RTRS

Košarac sa Satlerom: Uplitanje stranaca glavna prepreka putu BiH ka EU

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom prije početka 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru.
Košarac i Satler - Foto: Ustupljena fotografija
Košarac i SatlerFoto: Ustupljena fotografija

Tom prilikom Košarac je upozorio na činjenicu da uplitanje stranaca u unutrašnja pitanja u BiH predstavlja glavnu prepreku na EU putu ove zemlje.

- Da li možemo uopšte razgovarati o bilo kakvom napretku u uslovima u kojim nelegitimni Šmit nasilno nameće zakone, te zajedno sa američkim ambasadorom Marfijem diriguje nezakonitim sudskim procesom protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika Srpske Milorada Dodika? - upitao je Košarac.

Dodao je da je izuzetno zabrinjavajuće što na sve antiustavne, antidejtonske i antidemokratke aktivnosti nedostaje adekvatna i odgovorna reakcija Evropske komisije i Delegacije EU. Ćutanje Brisela, kaže, se može okarakterisati kao podrška takvim aktivnostima usmjerenim protiv srpskog naroda i Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Srpska je posvećena regionalnoj saradnji i EU integracijama, bez njene podrške i politike predsjednika Dodika ne bi bilo moguće ostvariti dosadašnji napredak. Mi insistiramo na poštovanju dejtonske strukture i Ustava, uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svako miješanje stranaca predstavlja grubo narušavanje suvereniteta BiH - istakao je Košarac.

On je naveo da je alarmantna činjenica da niko od bošnjačkih političara nije digao glas protiv razaranja Dejtona i urušavanja suvereniteta od strane zapadnih struktura.

- Umjesto da se okrenu unutrašnjem dogovoru, bošnjački političari daju podršku aktivnostima protiv Srpske i srpskog naroda, a posljednji primjer takvog odnosa je njihovo nastojanje da na Generalnu skupštinu UN-a uguraju spornu rezoluciju o Srebrenici. To je apsolutno neprihvatljivo i dodatno će urušiti odnose u BiH - upozorio je Košarac.

Košarac je upitao - "kako se onda očekuje da razgovaramo o bilo kakvoj perspektivi BiH i gradimo partnerstvo?"

- Takve aktivnosti i radikalizacija neće doprinijeti pomirenju i međusobnom povjerenju. Sasvim suprotno, vode ovu zemlju stotinama koraka unazad i u neizvjesnost - zaključio je Košarac.