latinica  ћирилица
16/04/2024 |  11:26 ⇒ 11:31 | Autor: RTRS

Potpisivanje ugovora s korisnicima novoizgrađene primarne vodovodne mreže u Prijedoru

U Prijedoru je počelo potpisivanje ugovora s korisnicima novoizgrađene primarne vodovodne mreže za naselja Veliko Palančište, Kafanište i stari Voćnjak.
Potpisivanje ugovora u Prijedoru - Foto: RTRS
Potpisivanje ugovora u PrijedoruFoto: RTRS

Riječ je o 41 kilometru vodovodne mreže, koji će obuhvatiti oko 600 domaćinstava. Za realizaciju projekta Vlada Srpske obezbijedila je dva miliona maraka, a grad Prijedor 500 hiljada.

Veliko palančište, Kafanište i Gornji Garevci godinama imaju rpoblem s nedostakom vode, naročito u ljetnom periodu. Samo jedan dio domaćinstva priključen je na gardski vodovod. veliki bro mještana bavi se poljoprivredom, što iziskuje dodatne potrebe za vodom.

- Mi smo zadnjih 10-15 godina imali ozbiljne probleme sa vodom. Imamo jedno vrelo, koje ide sa vrha Kozare, ali je presušio. Mi smo podnosili zahtjeve gore za cisterne, pa su nam tankali to, pa smo se nekako snalazili, međutim, stvarno to nije dovoljno i mnogi ljudi su morali da ugase neke farme naročito u ljetnom periodu zbog nedostatka vode - rekao je Ranko Banović iz Velikog Palančišta.

Biljana Sukonjica sa Bukove Kose živi od poljoprivrede i stočarstva. U ljetnom periodu bunari presuše, pa mještani moraju da nabavljaju vodu putem cisterni.

- Najveći je problem gore kod nas bio snabdjevanje vode, u ljetnom peridou je suša bila po mejsec, mjesec i po dana. Što se tiče plaćanja priključka u iznosu od 900 maraka po domaćinstvu, izašli su u susret ljudima da se plati u ratama, u toku cijele godine, to je mislim stvarno smo zahvalni i gradu i gradonačelniku i državi - priča Biljana Sukonjica.

Radovi na ovom projektu su počeli u avgustu prošle godine i na primarnoj mreži ostalo je da se uradi još mreža kućnih priključaka. Građani imaju rok do kraja godine, dok se izvode radovi, da uplate 900 KM ,odnosno da sami odrede u koliko rata i kako.

- Već je jedan dio potpisan, ovo su prvi ugovori koji su se vratili u mjesnu zajednicu, stanovništvo podnosi zahtjeve, ugovori dalje idu na protokol, potpisuje se u Gradskoj upravi gradonačelnik, ugovor se vraća u mjesnu zajednicu i stanovništvo preuzima te ugvore o priključenju na vodovodnu mrežu - rekao je Aleksandar Šobot, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora.

U toku je priprema projekta za kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Urije, Čirkin Polje, Trnopolje.