latinica  ћирилица
16/04/2024 |  11:45 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Sajam privrede u Mostaru; Vučić: Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji (FOTO/VIDEO)

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, svečanom otvaranju su prisustvovali i premijeri Srpske i Hrvatske Radovan Višković i Andrej Plenković, kao i drugi zvaničnici iz regiona.

Boljoj poslovnoj i ekonomskoj saradnji Srbije i BiH sigurno će doprinijeti i novootvorena avio linija Beograd - Mostar, što je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je juče doputovao avionom Er Srbija u Mostar.

Vučić je pozvao sve kompanije iz Srbije da sarađuju sa kompanijama iz BiH i Hrvatske.

- Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji - rekao je Vučić.

- Sajam dolazi u posebnom vremenu, kada je donesena odluka o otvaranju pregovora za BiH. Poželio bih da Bih krene u snažne reformske procese, koji su važni za vladavinu prava i ekonomski napredak. Hrvatska će podrzati BiH na zahtjevnom putu - rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske, otvarajući 25. Međunarodni sajam privrede i preduzetništva.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla da je Sajam na poseban način izrastao u pokretača Mostara, Hercegovine i regije.

- Јačanje saradnje sa zemljama regije potvrđuje partnerstvo i napredak, na putu u EU. Otvaranjem pregovora, napravili smo prvi korak ka evropskoj budućnosti BiH, kao i da se odluke moraju donositi u institucijama - istakla je Krišto.

Mario Kordić gradonačelnik Mostara poželio je dobrodošlicu prisutnima na sajmu i istakao da od prijateljskih zemalja očekuje pomoć na putu BiH u EU.

Posebno je pozdravio Vučića i pokretanje avio-linije, kao i novo povezivanje i saradnju Srbije i BiH.

Na sajmu se očekuje prisustvo 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta. Među izlagačima, naći će se i Privredna komora Republike Srpske.