latinica  ћирилица
16/04/2024 |  14:43 ⇒ 14:45 | Autor: TANЈUG

Grčki novinari započeli 24-časovni štrajk zbog niskih plata

Najveći sindikat novinara u Grčkoj, Sindikat novinara Atinskih dnevnih novina (ESIEA), započeo je jutros u 5 časova jednodevni štrajk u svim medijskim sektorima koji će trajati do 5 ujutru u srijedu.
Grčki novinari (Foto: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS/ilustracija) -
Grčki novinari (Foto: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS/ilustracija)

Radio i televizija nisu prenosile vijesti, a internet portali nisu ažurirali svoje veb stranice, a štrajk je bio od 5 ujutru u utorak do 5 ujutru u srijedu.

ESIEA je saopštila da je protiv "anarhičnih uslova rada i veoma niske plate".

U saopštenju sindikata se navodi da je odbijanje poslodavaca u privatnom sektoru da pristanu na kolektivne ugovore o radu "rezultovalo da radnici primaju oskudne plate" koje su "nedovoljne za zadovoljavanje osnovnih porodičnih i ličnih potreba" - prenosi Dojče vele.

Sindikat je rekao da niske plate vrše pritisak na novinarstvo i novinare, a na kraju i na pouzdane i besplatne informacije, koje su "kamen temeljac demokratskog funkcionisanja".

Problem se pogoršava povećanjem inflacije. Atinski nedeljnik To Vima procijenio je da su cijene porasle za oko 37 odsto u posljednje dvije godine.

Medijski štrajk dolazi dan prije 24-časovnih demonstracija Opšte konfederacije grčkih radnika (GSEE). Ovaj sindikat zahtjeva veće plate, povratak na kolektivno pregovaranje i mjere protiv povećanja troškova života.

Očekuje se da će akcija GSEE prvenstveno uticati na rad javnog prevoza, uz učešće radnika u štrajkovima u sektoru "generalno visoko do opšte".