latinica  ћирилица
16/04/2024 |  15:48 | Autor: SRNA

Petković: Priština čini sve da izazove egzodus Srba sa KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazao je danas ambasadoru Njemačke u Beogradu Anke Konrad da prištinske vlasti čine sve da izazovu egzodus Srba iz južne srpske pokrajine, kao i da se nastojanjima da se takozvana država uvede u Savjet Evrope krše principi na kojima ta organizacija počiva.
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ)

Petković je rekao da će se Beograd tome snažno usprotiviti, ali i da će nastaviti da se zalaže za očuvanje regionalne stabilnosti i rješavanje svih problema na relaciji Beograd-Priština dijalogom i političkim sredstvima.

- Za sva svoja nedjela, teror, fizičke i institucionalne napade na Srbe i srpsku djecu, skrnavljenje srpskih svetinja i grobalja, nelegalnu eksproprijaciju, protivpravna hapšenja, Priština je nedavno nagrađena viznom liberalizacijom i statusom pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO - podsjetio je Petković.

Petković je u razgovoru sa njemačkom ambasadorkom naglasio da Priština ne pokazuje ni minimum spremnosti na bilo kakvo kompromisno rješenje u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu, dodajući da, umjesto toga, svakodnevno generiše nove krize na terenu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je ukazao i da Priština kroz zabranu upotrebe dinara i ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom ugrožava egzistenciju Srba i funkcionisanje srpskih institucija.

Podsjetio je da će se u petak, 19. aprila, navršiti 11 godina kako Priština nije ispunila osnovnu obavezu formiranja Zajednice srpskih opština proisteklu iz Briselskog sporazuma, kroz koju je predviđena finansijska podrška Srbima i srpskim institucijama iz Beograda.