latinica  ћирилица
16/04/2024 |  17:56 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Drastična promjena vremena; Temperatura pala za 20 stepeni (VIDEO)

Nakon neočekivanog toplotnog talasa, Srpsku i region zahvatio je ekstreman pad temperature. Јoš veće zahlađenje očekuje se u toku noći, a u višim krajevima susnježica i snijeg.
Snijeg - Foto: RTRS
SnijegFoto: RTRS

Temperaturne oscijalcije najviše će uticati na hronične bolesnike. Ovakvo vrijeme neće ići naruku ni poljoprivrednicima.

Sa ljetnih i do 32 živa na termometru u nekim predjelima spustiće se i ispod tri stepena a na višim planinama je moguć i snijeg..Već danas poslijepodne naše krajeve je pogodio olujni vjetar i nagli pad temperature Sve će to uticati na , biljni svijet,usjeve,voćnjake.

- Јedino u Hercegovini će ostati toplije. Maksimalna sutra u Banjaluci je osam stepeni, a juče je bila 32 stepena Celzijusovih. Na višim predjelima očekuje se i snijeg i susnježica - navela je Milica Đorđević iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Zato upozorenje posbeno za voćare da zaštite voćke koje su skoro sve prošle fazu cvjetanja.

- Biljke su cvjetale i ostale feno faze su ubrzano tekle, usljed povećanih temperatura, a nakon ovog pada temperature, možemo da dođemo do eventualnog oštećenja plodova - naveo je Rajko Roljić, biolog na Prirodno matematikom fakultetu u Banjaluci.

Osim na biljni i životinjski svijet sve ovo direktno utiče i na ljudski organizam. Većina građana je sa nesanicom i naglim varijacijama krvnog pritiska.