latinica  ћирилица
16/04/2024 |  19:02 ⇒ 20:10 | Autor: RTS

Počela rasprava u Savjetu Evrope o zahtjevu Prištine za prijem, većina predstavnika nema jedinstven stav (VIDEO)

Na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope počela je rasprava o zahtevu Prištine za prijem. Izvestilac Dora Bakojani pozvala je da PS SE prihvati njen izveštaj. Većina predstavnika političkih grupacija priznala je da unutar svojih redova nema jedinstven stav.
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Evropski parlament (Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Većina predstavnika političkih grupacija u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope priznala je da unutar svojih redova nema jedinstven stav o aplikaciji Prištine za članstvo u SE, a jedini koji su otvoreno rekli da neće glasati za izvještaj Dore Bakojani su evropski konzervativci.

Predstavnik grupacije liberala i demokrata u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Јulijan Bulaji izjavio je da je Priština spremna za članstvo u SE.

- Naša borba nije za zemlje, već za prava. Ovo je istorisjki dan i mi branimo prava pojedinaca, a ne zemalja ili naroda, rekao je Bulaji, dodavši da je većina poslanika u PSSE rođena u zemljama koje više ne postoje. Ova odluka znači više prava za 1,6 miliona ljudi koji žive i čije ranje zacijeljuju. Današnja odluka je početna tačka i očekujemo od tzv. Kosova da ispuni reforme. Tzv. Kosovo je spremno za članstvo u SE, ali mora da obezbijedi zaštitu srpske zajednice - poručio je on.

Bulaji je rekao da se ne sme ići pogrešnim putem kreiranjem nove Republike Srpske na severu KiM, ali se isto tako ne smiju ignorisati prava srpske manjine da bude poštovana i uključena na tzv. Kosovu.

Izvjestilac Ujedinjene evropske ljevice Aleksis Cipras istakao je da su u toj grupi različite pozicije o aplikaciji Prištine u SE.

- Nema lakih rješenja za mir. Sve odluke koje nas vode napred su teške i imaju poltičku cijenu, ali ona je vrijedna jer može napraviti razliku između rata i mira - naglasio je on.

Priština je odlučila da primijeni odluku Ustavnog suda o manastoiru Visoki Dečani, ali želim da budem jasan da to nije dovoljno da se podrži članstvo, rekao je Cipras, podsjećajući na ozbiljne eskalacije, neke zbog odluke Beograda, neke zbog odluke Prištine.

Predstavnik socijalista Frank Švabe ocijenio je da je ovo istorijski momentat i da će podržati izvještaj Bakojani, a pozvao je da se odbiju svi predloženi amandmani.

Predstavnica Evropske narodne partije Ingjerd Šije istakla je da ta politička grupacija nema jedinstven stav o ovom pitanju, ali se raduje debati i različitim mišljenjima.

Norveška je među prvim zemljama priznala nezavisnost tzv.Kosova i premijer Aljbin Kurti je potvrdio da je spreman da potpiše Nacrt statuta ZSO, a naše jasno očekivanje je da se to dogodi bez nepotrebnog odlaganja, rekla je ona.

Ako i kada Priština postane član SE, biće pod procjesom monitoringa, dodala je.

Predstavnik evropskih konzervativaca Žolt Nemet rekao je da ta grupacija podržava članstvo Prištine u SE, ali su tri važna razloga zašto neće podržati izveštaj Bakojani.

- Tzv. Kosovo nije ispunilo sve svoje obaveze, već samo jednu od tri. Drugi razlog je Srbija, jer se ovim krši njena spoljna i unutrašnja stabilonost. U čijem interesu je da destabilizuje jednu takvu zemlju - upitao je Nemet.

Treći razlog, dodao je, jeste da je ovo suprotno principima ove organizacije, koja treba da služi regionalnoj stabilnosti.

Izvjestilac Komiteta ministara Saveta Evrope Dora Bakojani preporučila je Parlamentarnoj skupštini tog tijela da Komitetu ministara predloži da tzv. Kosovo postane član Savjeta Evrope.

Dora Bakojani je na sjednici Parlamentarne skupštine konstatovala da je od objavljivanja izvještaja dobila kritike i uvrede na svoj račun, prije svega od predstavnika država koje ne priznaju nezavisnost KiM, prenosi Fonet.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PSSE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

Pilja je dodala da su amandmani odbijeni velikom većinom i da se samim tim neće razmatrati na plenarnoj sjednici PSSE, osim ukoliko se ne uloži prigovor. Srpska delegacija u PSSE podnijela je juče 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. države Kosovo u Savjet Evrope, a njima se između ostalog traži odlaganje odluke o zahtjevu Prištine za članstvo kao i da formiranje ZSO bude pretpristupni uslov.

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske podnijeli su amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, kojim se traži da članstvo tzv. države Kosovo bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prema objavljenoj satnici dnevnog reda, večeras oko 20.00 trebalo bi da se zna da li je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala prijedlog za prijem Prištine. Prema složenim pravilima procedure, delegacija Srbije moći će da zatraži glasanje o kvorumu i, ukoliko dobije podršku, biće neophodno da bar stotinu od ukupno 300 poslanika od 46 zemalja članica Saveta Evrope bude prisutno u sali u trenutku glasanja.