latinica  ћирилица
16/04/2024 |  20:15 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Dodik: Kina prepoznaje Srpsku jer je partner vrijedan pažnje (FOTO/VIDEO)

Kina prepoznaje Republiku Srpsku kao partnera jer smo atraktivan i partner vrijedan pažnje, rekao je za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa kineskom delegacijom.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik ističe da su kineskim predstavnici pokazali kako se rade projekti te da sa njima Republika Srpska može da sarađuje u svakoj sveri djelatnosti. 

Dodik navodi da je na sastanku razgovarano o prioritetima vezanim za privrednu saradnju.

- Razgovarano je i u čemu mi možemo da podržmo politiku jedne Kine i politiku koju forsiraju vezano za regionalni i globalni put - navodi Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da je Republika Srpska prva koja je u okviru jugoistočne Evrope uradila Termoelektrane Stanari.

- Ponosni smo što je predsjednik Kine Si Đi Ping često pominjao tu činjenicu - navodi Dodik.

Dodik navodi da sa Kinom Republika Srpska ima veoma dobru saradnju ali i kako kaže, mnogo problema, koji dolaze sa Zapada, a koji smatraju da mnoge projekte koje Republika Srpska vodi treba zaustaviti.

- Mi od toga ne odustajemo. U FBiH gotovo da nema ni jedan projekat koji se realizuje sa njihovim kompanijama, Republika Srpska drži 10 projekata i razmišljamo i o novim projektima - ističe predsjednik Srpske.

Dodik kaže da sve što predstavnici Srpske rade, rade uz dobru volju i prijateljstvo koje imaju sa Republikom Kinom i njenim vlastima.

U saopštenju kineske delegacije naveli su da su spremni da u pogledu planiranja i projektovanja transportne mreže, donijeti razvojno iskustvo ukoliko je potrebno.

- U velikih projekata imamo značajnu prednost u inženjerskoj tehnologiji i inženjerskoj opremi i možemo pružiti relevantne usluge i kao i saradnju. Na ključnim projektima na kojima su Republika Srpska i Kina sarađivale, dobili smo punu podršku ambasade i finansijskih institucija. Kada je u pitanju banka, nadamo se da ćemo zajedničkim snagama raditi na njihovoj promociji - navedeno je u saopštenju.

Navode da će aktivno istraživati u oblasti investicija, uključujući energetsku i transportnu infrastrukturu, i aktivno tražiti odgovarajuće mogućnosti ulaganja u oblasti mineralnih resursa.